Welke soorten koffie zijn glutenvrij?
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Welke soorten koffie zijn glutenvrij?

Zijn alle koffiesoorten glutenvrij en wat zijn aandachtspunten waar je op moet letten bij het kopen van koffie met een glutenintolerantie?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 25-04-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 25-04-2023

Wie te maken heeft met een glutenintolerantie kan eigenlijk met een gerust hart koffie drinken. In gewone koffie, zoals cups, pads en bonen, kom je namelijk geen gluten tegen. Dit heeft ermee te maken dat koffie 'bonen' eigenlijk geen bonen zijn, maar bessen. 

De koffieboon is het zaad van de koffiebes en wordt gebrand tot boon; iets wat de bessen natuurlijk zeer hard maakt. Het zijn echter geen bonen of granen. De enige koffiesoort waar mogelijk wél gluten in voor kan komen is oploskoffie. Het gaat dan om sporen van gluten. Maar let ook op alternatieven van koffie, hier kunnen namelijk wél gluten in voorkomen.

Welke koffiesoort bevat gluten?

De vraag welke koffiesoorten glutenvrij zijn kan beter andersom gesteld worden: welke koffie bevat wél gluten? Want zoals gezegd komt er in gewone koffie geen gluten voor. Glutenvrije koffie bestaat dus altijd uit echte koffiebonen, deze bestel je op Koffiecentrale.nl. Hier vind je namelijk een schat aan koffiebonen die echt glutenvrij zijn. 

Bestel de lekkerste koffiebonen, precies gebrand zoals jij dat wilt, uit alle windstreken van de wereld. Koffiecentrale.nl is echt een begrip binnen de wereld van de ware koffieliefhebber; een echte aanrader dus!

Semi koffie mét gluten

Een semi koffiesoort waar wel gluten in voor kunnen komen is granenkoffie. Granenkoffie is een soort koffie drank, wat gemaakt wordt van geroosterde granen, zoals gerst, rogge, tarwe of spelt. Deze worden gemalen en op dezelfde manier bereid als echte koffie. Granenkoffie bevindt zich echter wat meer in het alternatieve circuit, het is geen product wat je zomaar in de supermarkt tegenkomt.

Liefhebbers van granenkoffie geven er vaak de voorkeur aan vanwege de smaak, het feit dat er geen cafeïne in zit, of vanwege gezondheidsredenen bijvoorbeeld.

In principe hoeft granenkoffie geen gluten te bevatten, maar wordt er bijvoorbeeld moutextract of gerst gebruikt, dan kan het wel degelijk sporen van gluten bevatten. 

Blog: welke soorten koffie zijn glutenvrij?
Blog: welke soorten koffie zijn glutenvrij?

Overige aandachtspunten

Koffie uit koffieautomaten is altijd even opletten geblazen. Het kan namelijk voorkomen dat er ook soepen en andere producten uit hetzelfde automaat komen wat weer wel gluten bevat. Kruisbesmettingen kunnen dus bij koffieautomaten voorkomen, een echt aandachtspunt dus. 

Daarnaast kan het voorkomen dat sommige koffiemelk soorten, zoals de populaire havermelk, sporen van gluten kunnen bevatten. Dit kan tijdens de verwerking van het product plaatsvinden. Haver is dan wel geen officiële graansoort, toch wordt het vaak verwerkt in bedrijven waar wel met echte graansoorten wordt gewerkt. Om een kruisbesmetting te voorkomen, let je goed op. Wil je een speciaal soort koffiemelk kopen, let dan bij aanschaf op of het echt glutenvrij is. De informatie vind je terug op de ingrediëntenlijst. 

Wie te kampen heeft met een glutenintolerantie kan dus met een gerust hart koffie nuttigen, maar let wel even op bij het melkproduct. Bestel je binnen de horeca koffie met melk, zorg er dan voor dat je koemelk krijgt, om ieder risico uit te sluiten.

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Welke soorten koffie zijn glutenvrij?"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.