Wat is valeriaan?
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Wat is valeriaan?

Het gebruik van kruiden zoals valeriaan is een eeuwenoude aanpak om het lichaam te versterken en om slapeloosheid, angst en nerveuze rusteloosheid te verlichten.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 18-12-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 18-12-2023

Valeriaan wordt al sinds de tweede eeuw na Christus gebruikt om slapeloosheid, angst en nerveuze rusteloosheid te verlichten. In de 17e eeuw werd het populair in Europa.

Wetenschappers weten niet zeker hoe valeriaan werkt, maar ze denken dat het de hoeveelheid van een chemische stof genaamd gamma aminoboterzuur (GABA) in de hersenen verhoogt.

GABA helpt zenuwcellen reguleren en heeft een kalmerend effect op angst. Medicijnen zoals alprazolam (Xanax) en diazepam (Valium) werken ook door het verhogen van de hoeveelheid GABA in de hersenen. Onderzoekers denken dat valeriaan een vergelijkbaar, maar zwakker effect heeft.

Beschrijving van de plant

Valeriaan is een vaste plant die oorspronkelijk uit Europa komt en tot 2 meter hoog kan worden. Hij wordt gekweekt om tuinen te versieren, maar groeit ook in het wild in vochtige graslanden.

Rechte, holle stengels worden bekroond door parapluachtige hoofdjes. De donkergroene bladeren zijn puntig en aan de onderkant behaard. Kleine, zoetgeurende witte, lichtpaarse of roze bloemen bloeien in juni. De wortel is licht grijsbruin en heeft weinig geur als hij vers is.

Waar is het van gemaakt?

De wortel van de plant wordt gebruikt als medicijn en wordt geperst tot vers sap of gevriesdroogd tot poeder.

Beschikbare vormen

Vloeibare extracten en tincturen van valeriaan worden verkocht in alcohol- of alcoholvrije (glycerite) vorm. Valeriaan in poedervorm is verkrijgbaar in capsule- en tabletvorm en als thee.

Valeriaanwortel heeft een scherpe geur. Het wordt vaak gecombineerd met andere kalmerende kruiden, waaronder passiebloem (Passiflora incarnata), hop (Humulus lupulus), citroenmelisse (Melissa officinalis), glidkruid (Scutellaria lateriflora) en kava (Piper methysticum) om de geur te maskeren. Kava wordt echter in verband gebracht met leverschade, dus vermijd het.

Valeriaan werking

Valeriaan is een natuurlijk kruid bij slapeloosheid en spanning. Valeriaan, wetenschappelijk bekend als Valeriana officinalis, heeft een positieve invloed op de slaap en kan nervositeit verminderen. De exacte werking van valeriaan is onduidelijk, maar het staat bekend om zijn rustgevende eigenschappen en wordt gebruikt om geestelijke druk en spanningen te verlichten.

Het is belangrijk om te weten dat valeriaan niet bij iedereen hetzelfde effect heeft en dat het raadzaam is om een arts te raadplegen als er na twee weken geen verbetering is.

Er wordt afgeraden om alcohol te drinken kort na het innemen van valeriaan, omdat dit de versuffende werking kan versterken. Zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden of borstvoeding geven, wordt geadviseerd om eerst advies in te winnen bij een arts of apotheker.

Conclusie

Het gebruik van kruiden zoals valeriaan is een eeuwenoude aanpak om het lichaam te versterken en ziekten te behandelen. Kruiden kunnen echter bijwerkingen veroorzaken en een wisselwerking hebben met andere kruiden, supplementen of medicijnen. Om deze redenen moet je kruiden voorzichtig gebruiken, onder toezicht van een zorgverlener.

Valeriaan wordt over het algemeen als veilig beschouwd. De meeste onderzoeken tonen geen schadelijke effecten op de vruchtbaarheid of de ontwikkeling van de foetus, maar er is meer onderzoek nodig. Deskundigen adviseren zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om het gebruik van valeriaan te vermijden.

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Wat is valeriaan?"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.