Wat is koosjer zout?
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Wat is koosjer zout?

Waarvoor gebruik je koosjer zout en wat is het precies?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 22-12-2020.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 23-12-2020

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen in een recept: koosjer zout. Ook wel ‘kosher salt’ of ‘kosher zout’ genoemd, maar wat is het nou precies? In kookprogramma's uit Amerika en in veel Engelstalige recepten zie je dat er gebruik wordt gemaakt van koosjer zout. Of het nou is voor het op smaak brengen van een soep, het zouten van een stuk vis of gebruik in een saus.

Koosjer zout is een grof zout dat van origine gebruikt wordt bij de koosjere slacht. Met behulp van dit zout zou bloed worden onttrokken aan het vlees, aangezien bloed niet koosjer is.

Ter verduidelijking: het zout zelf is niet koosjer en er wordt niet extra's toegevoegd aan het zout. Koosjer zout heeft een hele zuivere smaak, daarbij is het ook nog eens goedkoop.

Koosjes zout bestaat uit grote zoutkristallen, maar dit kan verschillen van merk tot merk. Over het algemeen gebruik je minder koosjer zout dan gewoon keukenzout.

Let op: koosjer zout is vele malen zouter dan gewoon keukenzout. Vervang dus niet 1:1 keukenzout door koosjer zout, je hebt dan grote kans dat je gerecht veel zouter wordt dan je graag wil hebben.

Wat is het verschil tussen koosjer zout en zeezout?

Zeezout komt uit zeewater, doordat het water verdampt is er vrijwel geen bewerking nodig. Zeezout is vrij rauw en bevat onder andere zeemineralen die gezond voor je kunnen zijn.

Tijdens het koken verliest zeezout zijn smaak, daarom wordt zeezout vooral gebruikt om over snacks of hapjes te strooien.

Koosjer zout kan uit zowel ondergrondse mijnen als uit zeewater worden gewonnen. Koosjer zout wordt wel bewerkt, bij sommige processen worden de zoutkristallen gegroeid onder atmosferische temperaturen (buitenlucht).

Maar het kan ook voorkomen dat de zoutkristallen worden aangemaakt door deze onder druk samen te drukken. Koosjer zout is veel lichter dan zeezout en het lost snel op.

Waarmee kan ik koosjer zout vervangen?

Door keukenzout, grof zout of himalayazout. Je kunt ongeveer 1 theelepel koosjer zout vervangen door ongeveer 1 ½ of 2 theelepels regulier zout, dit omdat koosjer zout veel zouter is.

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Wat is koosjer zout?"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.