Je komt het wel eens tegen in een recept: zelfrijzend bakmeel. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen zelfrijzend bakmeel en bloem?
Zelfrijzend bakmeel is bloem (geen meel!) gemengd met bakpoeder in een vaste verhouding. Deze bestaat uit 500 gram bloem samengemengd met 15 gram bakpoeder.
Zoals je ziet kun je dus ook heel gemakkelijk zelfrijzend bakmeel thuis maken.
Bloem is gemaakt van tarwe, het is dus tarwebloem en heeft een veel fijnere samenstelling dan meel. Dit komt doordat uit bloem de zemelen gezeefd worden. Je kunt bloem gebruiken in recepten waar het eindresultaat niet heel luchtig hoeft te zijn, zoals het geval is bij veel broden.
Wanneer gebruik je zelfrijzend bakmeel?
Bij recepten waar de verhoudingen hetzelfde moeten blijven gebruik je zelfrijzend bakmeel. Bij recepten waarbij de verhoudingen anders liggen dan (500 gr. bloem en 15 gr. bakpoeder) gebruik je dit niet.
Je kunt dan beter los de bloem mengen met de gewenste hoeveelheid bakpoeder.