Waarom wordt een banaan bruin?
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Waarom wordt een banaan bruin?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 30-08-2018.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-08-2018

Heb jij dat ook wel eens? Je vertrekt thuis met een heerlijke verse gele banaan, en 's middags zitten er veel bruine vlekken op. Hoe komt dat toch? Je kunt de banaan met beurse plekken nog prima opeten, al vinden sommige dat dit minder lekker is. Het bruiningsproces is niet schadelijk.

Waarom een banaan bruin wordt.

Een banaan wordt bruin doordat enzymen het zetmeel in de banaan omzetten in suikers. Hierdoor verliezen bananen wel iets van hun voedingsstoffen, dit verschil is echter heel klein. Bananen worden ook bruin door druk van buitenaf. Dit is de reden dat een banaan sneller 'oud' wordt in je tas. Er zijn heel handige bananenhouders te koop die ervoor zorgen dat je banaan niet beschadigd raakt tijdens het meenemen.

In de cellen van bananen bevindt zich het enzym polyfenoloxidase, ze hebben ook een anti-oxidatieve werking, dat wil zeggen dat ze de schadelijke werking van zuurstof tegengaan. Deze polyfenolen zitten in de schil en in de vrucht, maar hoofdzakelijk in de celwand van de plant. De substraten zitten in de overige delen van een banaan.

Bij beschadiging van een banaan (drukplekken, scheurtjes, etc.) gaan de cellen van een banaan stuk en worden de substraten met de polyfenoloxidase gemengd. Hierdoor ontstaat sneller een bruine banaan, precies de reden dat een banaan snel verkleurt na het in stukjes snijden.

Hoe kun je het beste een banaan bewaren?

Er zijn verschillende manieren om bananen te bewaren. De beste manier is om een banaan op een fruitschaal te bewaren. De bananen zullen dan wel sneller rijpen. Afhankelijk van wanneer je de bananen opgegeten wil hebben kun je kiezen voor een andere bewaarmethode. Je kunt bananen ook prima in de koelkast bewaren, zorg er dan wel voor dat de bananen in de groentela liggen. Veel koelkasten hebben verschillende koude-zones. Het kan voorkomen dat een bepaald deel van je koelkast te koud is om bananen te bewaren.

Bananen kun je ook prima invriezen. Pel de banaan eerst, en snijd de banaan eventueel in kleinere stukjes. De ingevroren banaan kun je prima gebruiken in bijvoorbeeld smoothies. Als laatste. Bananen blijven altijd rijpen. Koop dus minder bananen als je ze toch niet binnen een bepaalde tijd kunt opeten.

Weet je ook waarom bananen krom zijn?

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Waarom wordt een banaan bruin?"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.