Voordelen van een sapkuur
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Voordelen van een sapkuur

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 31-07-2024.

Je hebt misschien weleens van een sapkuur gehoord. Tijdens een bepaalde periode eet en drink je niets anders dan speciale sappen. Wat zijn daar eigenlijk de voordelen van?

Gewicht verliezen door een verminderde calorie-inname

Als je een paar dagen alleen maar sappen drinkt, verlies je in principe gewicht. Want in de sappen zit lang niet het aantal calorieën dat je lichaam dagelijks nodig heeft. Daarom spreekt je lichaam de vetreserves aan om aan energie te komen. Een sapkuur is daarom een manier om in korte tijd veel gewicht kwijt te raken. Het nadeel is dat je een sapkuur slechts voor een paar dagen kunt volhouden. Langer dan 5 dagen een sapkuur volgen is namelijk uiteindelijk erg slecht voor je lichaam. Sterker nog, voor veel mensen is het al een uitdaging om het 3 dagen vol te houden. 

Een boost in vitamines

Het is de bedoeling dat we dagelijks 2 porties fruit en 250 gram groente tot ons nemen. Daar zitten namelijk vitamines in die goed voor ons zijn. Met name vitamine C, waarvan algemeen bekend is dat het ons immuunsysteem ondersteunt. Maar wist je ook dat het van belang is voor de vorming van collageen en de huid verstevigt? In de praktijk is het voor veel mensen lastig om aan dit voedingsadvies te voldoen. Dat komt bijvoorbeeld door een druk leven, het sneller grijpen naar zoete en zoute snacks en ongezonde eetgewoontes. Tijdens een sapkuur krijg je meer dan genoeg vitamine C binnen. Denk er wel aan dat dit amper wordt opgeslagen in het lichaam. Grote hoeveelheden vitamine C innemen en een voorraadje aanleggen zit er dus niet in. 

Ongezonde gewoontes afleren

Tijdens een sapkuur eet en drink je rigoureus anders. Je leeft in feite op een andere manier en dat is vaak een goede methode om van ongezonde gewoontes af te komen. Je eet bijvoorbeeld een paar dagen geen chocola en rookt niet. Voor sommigen is dat een springplank om ongezonde gewoontes en verslavingen langer het hoofd te bieden. Je doorbreekt als het ware de cirkel waardoor het na de sapkuur makkelijker wordt om door te gaan met een gezond leefpatroon. 

Groentesappen genieten de voorkeur

Is ieder sap te gebruiken voor een sapkuur? Helaas niet, want een geschikt sap moet aan specifieke voorwaarden voldoen. De samenstelling en de persmethode spelen een essentiële rol. Zo is het belangrijk dat het sap voor het grootste gedeelte uit groente bestaat. Want in fruit zit relatief veel suiker, waardoor een sapkuur minder gezond wordt. Meestal bestaat een gedeelte van het sap nog wel uit fruit. Dat is voor de smaak en zorgt ervoor dat een sapkuur iets diverser is. Verder zit er vaak één of meerdere superfoods in de meest geschikte soorten sap. 

Slow juicing voor het behoud van voedingsstoffen

Als je overweegt om aan een sapkuur te beginnen is het handig om bij een echte specialist inkopen te doen. Een goed voorbeeld is www.happyjuicy.nl/sapjes-bestellen/, waar de sappen de ideale samenstelling hebben en op de gewenste wijze geperst zijn. Voor sappen uit de supermarkt geldt dat niet en daarom zijn die ongeschikt. De persmethode van goedkopere soorten leidt er namelijk toe dat veel voedingsvezels verloren gaan. Slow juicing is een veel betere techniek. Daarbij worden de sappen samen met de vezels langzaam uit groente en fruit geperst zonder dat delen verloren gaan. Zo weet je echt zeker dat je sapkuur daadwerkelijk nut heeft en gezond is. 

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Voordelen van een sapkuur"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.