Tips voor een perfecte leefkeuken
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Tips voor een perfecte leefkeuken

Een leefkeuken is een keuken waar niet enkel gekookt kan worden, maar waar men samen kan komen en de meeste tijd wordt besteed.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 19-04-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 20-04-2023

Een leefkeuken is een ruimte die centraal staat in huis. Meestal is dit een open keuken waar niet enkel gekookt kan worden, maar waar je ook kunt zitten. Dit kan zijn om er gezellig te kletsen, te lezen of te werken.

Een leefkeuken wordt ook wel woonkeuken genoemd, deze ruimte hoeft niet per se heel groot te zijn. Meestal is dit wel het geval, omdat hier als het ware de woonkamer en keuken samenkomen.

Wanneer de ruimte niet groot genoeg is en de ruimte naast de leefkeuken het toelaat, zou je deze erbij kunnen betrekken. Dit kan eventueel middels een (deels) glazen wand, waardoor de ruimte groter lijkt. Vaak grenst deze aan de tuin of het terras, dan is het wel zo handig om ook daar een kapstok met schoenenrekken naast de deur te plaatsen. Deze schoenenrekken kun je in de stijl van de keuken doen, zodat het één geheel zal worden. 

Tip 1: Verlichting

De verlichting in een leefkeuken is ontzettend belangrijk, je wilt tijdens het koken namelijk genoeg kunnen zien maar tijdens het natafelen is sfeerverlichting juist gewenst.

Tip 2: Kleur

De kleur van een leefkeuken is misschien nog wel belangrijker dan bij een standaard keuken. Bij een leefkeuken zie je de keuken namelijk veel vaker en langer dan bij een keuken in een aparte ruimte. Bij een kleinere ruimte is het vaak aan te raden voor een lichte kleur te kiezen, een donkere keuken zorgt ervoor dat de ruimte kleiner aanvoelt.

Tip 3: Tafel

Kies de juiste tafel die past bij jou wensen en ruimte. Heb je een groot gezin of wil je graag etentjes organiseren met meerdere mensen, dan is een grote tafel een must. 

Wil je juist graag borrelen met je gasten terwijl je staat te koken, dan is een bar of een kookeiland met barkrukken een aanrader. Hier kun je in de ochtend tevens gezellig aan ontbijten.

Tips voor een perfecte leefkeuken
Tips voor een perfecte leefkeuken

Tip 4: Apparatuur

De functionaliteit van apparatuur in de keuken is het allerbelangrijkste, maar bij een leefkeuken wil je er ook over nadenken of je losstaande of ingebouwde apparatuur wilt. Je kunt ook een combinatie maken, zo wil je bijvoorbeeld niet tegen de koelkast aan kijken, maar wel tegen een mooi koffieapparaat.

Tip 5: Opbergruimte

Kies voor voldoende opbergruimte, zodat alles netjes opgeborgen kan worden en je niet telkens tegen rommel aankijkt. Het is namelijk de bedoeling dat de meeste tijd in huis wordt doorgebracht in de leefkeuken.

Tip 6: Aankleding

Maak je graag gebruik van kookboeken? Maak dan een boekenplank met je favoriete kookboeken, deze geven de keuken sfeer. Berg een grote hoeveelheid kookboeken echter wel op, anders zal het snel te rommelig worden.

Een aantal planten geven de keuken veel sfeer, maar let erop dat het werkblad zoveel mogelijk vrij zal blijven om er daadwerkelijk te kunnen koken of bakken. Je kunt bijvoorbeeld een vensterbank of plank vullen met verse kruiden, tijm en rozemarijn zien er niet alleen prachtig uit maar je kunt er ook direct smaak mee aan je gerechten geven.

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Tips voor een perfecte leefkeuken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.