Rijst bereiden
😍 5Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Rijst bereiden

Rijst is er in veel variaties, die allemaal net iets anders moeten worden bereid. Vooral de verhouding tussen de rijst en de hoeveelheid water is van groot belang.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 26-04-2022.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 11-09-2023

Het belangrijkste onderdeel van een Aziatische maaltijd is de rijst. Die moet goed bereid zijn, zodat de maaltijd een fijne geurende basis heeft. Rijst is er in veel variaties, die allemaal net iets anders moeten worden bereid. 

Vooral de verhouding tussen de rijst en de hoeveelheid water is van groot belang. Ook moet er precies in de gaten worden gehouden hoe lang de rijst moet koken. 

Als je vaak rijst gebruikt bij de maaltijden is een rijstkoker een apparaat waar je veel plezier van kunt hebben. Als je je aan de instructies houdt kan er bij het bereiden van de rijst dan niets meer misgaan. Bij Aziatische winkels zijn allerlei soorten rijstkokers te koop.

Hoe werkt een rijstkoker?

Een rijstkoker is een apparaat waarin rijst volautomatisch wordt bereid. Je kunt kiezen voor twee principes. In sommige rijstkokers wordt de rijst in water gekookt. Bij andere apparaten wordt de rijst in een mandje gelegd, en dan wordt de rijst bereid door hem te stomen. Beide methoden werken uitstekend. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur welke rijstkoker voor jou de beste is. 

De goedkopere modellen hebben één programma om de rijst te bereiden. Duurdere modellen zijn voorzien van meerdere kookprogramma’s, om verschillende soorten rijst perfect te bereiden. In alle gevallen moet je je precies aan de voorgeschreven doseringen voor rijst en water houden.

Instant pot
Instant pot

Wat is de beste rijstkoker?

Je zal verbaasd staan hoeveel verschillende soorten rijstkokers er verkrijgbaar zijn. De bekendste merken zijn Tristar en Remo. De prijs van de goedkoopste modellen ligt rond de € 30. Je hebt dan een simpel model met een inhoud van 0,8 liter, wat goed is voor twee tot drie porties rijst. 

Er zijn rijstkokers verkrijgbaar met meer inhoud tot maximaal 1,5 liter. Die heb je nodig als er wordt gekookt voor 6 of 7 personen. Er zijn ook rijstkokers die meerdere functies hebben, zogeheten multicookers. Die hebben ook programma’s voor de bereiding van andere gerechten. Deze luxe uitgevoerde apparaten zijn tamelijk prijzig en kunnen wel meer dan € 150 kosten.

Waar koop je een rijstkoker?

Het beste adres voor een rijstkoker is de Aziatische winkel. Daar is meestal een groot assortiment aan rijstkokers te vinden. Je kunt er ook advies krijgen over het soort rijstkoker dat past bij jouw kookgewoonten. 

Er zijn echter ook veel gewone huishoud winkels waar rijstkokers worden aangeboden. Als je al precies weet welk apparaat je wilt kopen kun je in de grote online winkels vaak rijstkokers voor zeer aantrekkelijke prijzen aanschaffen.

Wat vind je van deze blog?

5 waarderingen
😍
5
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Rijst bereiden"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.