Makkelijk en snel een wijnfles ontkurken
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Makkelijk en snel een wijnfles ontkurken

Ondanks dat er tegenwoordig steeds meer wijnflessen met draaidop zijn, kopen wijnliefhebbers toch nog vaak een wijnfles met kurk.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 14-09-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 14-09-2023

Het nadeel van wijn met kurk is dat zo’n fles een stuk lastiger te openen is. Heb je een wijnfles met kurk gekocht, maar weet je niet hoe je deze opent? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je makkelijk en snel een wijnfles ontkurkt.

Ontkurken met kurkentrekken of sommeliersmes

Wie snel en zonder al te veel moeite een fles Beaujolais wijn wil ontkurken, kan hier het beste een kurkentrekker of sommeliersmes voor gebruiken. De meeste mensen hebben één van beide hulpmiddelen wel in huis. Voordat je de spiraal van de kurkentrekker of het sommeliersmes in de kurk draait, maak je deze eerst vrij. Als de spiraal eenmaal ver genoeg in de kurk zit, trek je hem omhoog. Gebruik je een kurkentrekker? Dan is het vaak enkel een kwestie van de pootjes naar beneden drukken. Bij een sommeliersmes moet je de hefboom op de rand van de flessenhals plaatsen om de kurk eruit te trekken.

Gebruik een sleutel

Heb je geen kurkentrekker of sommeliersmes bij de hand, maar wel een sleutel?  Dan kun je proberen om de wijnfles hiermee te ontkurken. Om te beginnen duw je de sleutel diagonaal in de kurk. Omdat dit pijn kan doen aan je handen, is het verstandig om bijvoorbeeld een theedoek tussen je hand en de kop van de sleutel te plaatsen. Zodra de sleutel in de kurk zit, gebruik jij je duimen om hem in beweging te krijgen. Trek hem vervolgens langzaam omhoog. Als de kurk ver genoeg boven de fles uitsteekt, pak je hem met je handen vast en trek je hem eruit.

Duw de kurk in de fles

De meeste mensen trekken de kurk uit een wijnfles, maar je kunt hem er ook in duwen. Denk niet dat dit je met een vinger lukt, wan dat is niet het geval. Je vinger is waarschijnlijk niet lang genoeg en misschien ook wel te dik. Vandaar dat je een lang, stomp voorwerp nodig hebt om de kurk in de fles te duwen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de achterkant van een mes, vork of pollepel, maar ook aan een stift.

Zorg er altijd voor dat de fles op een vlakke ondergrond staat voordat je de kurk eruit probeert te duwen. Om de kans op kleine stukjes kurk in een fles Bolgheri wijn te verkleinen, leg je een theedoek tussen de kurk en het voorwerp dat je gebruikt om de kurk in de fles te duwen.

Verwarm de fles 

Heb je een aansteker bij de hand? Dan kun je proberen om hiermee een fles wijn te ontkurken. Houd de aansteker tegen de hals van de fles, vlak onder de kurk. De warmte zorgt ervoor dat de kurk langzaam maar zeker naar boven komt. Als hij eenmaal iets boven de rand van de fles uitsteekt, kun je hem er waarschijnlijk met je hand(en) uittrekken.

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Makkelijk en snel een wijnfles ontkurken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.