Kijkje in de keuken: januari 2024
😍 3Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Kijkje in de keuken: januari 2024

De eerste maand van het jaar zat vol nieuwjaarsborrels, etentjes en veel sociale contacten. We verklaarden het klus seizoen en moestuin seizoen weer voor geopend en er viel iets te vieren.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 02-02-2024.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 02-02-2024

Een kijkje in de keuken van Ohmydish, een nieuwe reeks blogs waarin ik je elke maand meeneem naar ons leven met een foodblog en een grote moestuin in Zuidwest Frankrijk.


Januari stond bij ons voornamelijk in het teken van nieuwjaarsborrels en etentjes, daarnaast werd ook het eerste klusproject van 2024 voor het grootste gedeelte afgerond.

Na oudjaarsavond hadden we nog kaas en vleeswaren over van onze raclette-avond. We nodigden onze Franse buren uit en zo volgde een 2e gezellige en heerlijke avond met kaas en wijn. Een dag later waren we uitgenodigd bij andere Franse vrienden voor nog meer heerlijk eten, wijn en gezelligheid.

Een kijkje in de keuken: januari 2024 - foto 1

Het normale leven begon weer en dit betekent voor mij 2 keer per week naar de fysio. Sinds mijn schouderoperatie in 2013 blijft dit namelijk een zwak punt en ga ik elke donderdag oefeningen doen in het zwembad samen met mijn fysio en 10 anderen. Mijn fysio heeft wekelijks meerdere van dit soort groepen en jaarlijks gaan we met z'n allen uiteten. Dit jaar waren we met 60 man; erg gezellig, goed voor de taal én ook nog eens heerlijk gegeten.

Een kijkje in de keuken: januari 2024 - foto 3

Elk jaar is er een ‘vœux’ van het dorp, dit is een nieuwjaarsborrel waar de burgemeester het hele dorp persoonlijk een gelukkig nieuwjaar wenst. Ons dorp heeft een nieuwe burgemeester, hierdoor was er een flinke opkomst omdat iedereen nieuwsgierig was naar zijn plannen voor het aankomende jaar. In hetzelfde weekend hadden we nogmaals een borrel op het gemeentehuis, georganiseerd vanuit de gemeenteraad. Wij waren ook welkom aangezien mijn vader raadslid is.

Een kijkje in de keuken: januari 2024 - foto 2
Een kijkje in de keuken: januari 2024 - foto 5

Een week later was er nogmaals een ‘vœux’, dit keer van de feestcommissie (comité des fêtes) waarin zij terugblikken op het afgelopen jaar en vooruitblikken naar de komende etentjes en het zomerfeest. Er waren drankjes en heerlijke pizza gemaakt door de pizza-truck in het dorp.

We hadden een frikandellen en kroketten lunch bij Nederlandse vrienden, want we hadden snacks meegenomen uit Nederland. In principe mis ik niets uit Nederland, maar als we dan toch met de auto zijn kunnen we net zo goed een vette hap meenemen. Af en toe wel eens lekker, toch!

Onze overburen hebben een bio-boerderij, zij hadden een aantal van hun varkens geslacht en om hen te steunen kochten we vlees van ze. Lokaler kan niet en het vlees is heerlijk mals. Hij kwam het vlees brengen, waarna een avond vol wijn en gezelligheid volgde. Een aantal dagen later kwam hij terug met zijn vriendin om te genieten van een door mij gemaakte rijsttafel. Dit was zo gezellig dat de nog niet gevulde tafel de enige foto van de avond was.

Een kijkje in de keuken: januari 2024 - foto 4

Onze hond Tommy had opeens enorm veel pijn in zijn nek, hij kreeg morfine en ontstekingsremmers van de dierenarts en na enkele dagen ging het gelukkig weer goed. Zoiets is voor ons wel spannend, aangezien onze jongens niet meer de jongste zijn.

Een kijkje in de keuken: januari 2024 - foto 6

Aangezien Marco genoeg hersteld was om weer te klussen, verklaarden we het klus seizoen voor geopend. Het hekwerk rondom de ‘oprit’, ‘parking', ‘parkeerplaats’ of hoe je het grind voor ons huis ook wilt noemen, werd geplaatst. Een flinke klus die nagenoeg alle weekenden in beslag nam, het was namelijk stevig hekwerk met onderin een betonrand. Flink graven, alles extra stevig maken met beton, stellen en nog meer vastzetten. Helemaal hond Max-proof, die graag overal tegenaan springt. Max is trouwens een Drentsche Patrijshond, die hier samen met mijn vader in een deel van ons huis woont.

Een kijkje in de keuken: januari 2024 - foto 7
Een kijkje in de keuken: januari 2024 - foto 8

Winter betekent in Zuidwest Frankrijk een aantal weken lichte nachtvorst met overdag af en toe een koude dag. Dit duurt gelukkig nooit zo lang, dus ook het moestuin seizoen verklaarde ik al voor geopend. De eerste zaadjes werden gezaaid, zowel in de volle grond als in de kas. 

Een kijkje in de keuken: januari 2024 - foto 9
Een kijkje in de keuken: januari 2024 - foto 10
Een kijkje in de keuken: januari 2024 - foto 12
Een kijkje in de keuken: januari 2024 - foto 11

Op de laatste dag van januari waren we 12 jaar samen, dit vierden we met een borrel tijdens een filmavond. Heerlijk rustig en ontspannen, precies waar we zin in hadden.

 - Bisous, Véronique

Wat vind je van deze blog?

3 waarderingen
😍
3
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Kijkje in de keuken: januari 2024"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.