Een kijkje in de keuken van Ohmydish, een reeks blogs waarin ik je elke maand meeneem naar ons leven met een foodblog en een grote moestuin in Zuidwest Frankrijk
We begonnen de feestmaand met uiteten met vrienden bij een Britse pub hier in de buurt. Bij andere vrienden aten we heerlijke boeuf bourguignon en de lekkerste kaasplank.
We hadden dit jaar voor het eerst een adventskalender voor honden, elke dag een snack en op de laatste dag een kerst bandana: wat een topidee. De kerstspullen werden van zolder gehaald en onze jaarlijkse kerstfoto werd weer gemaakt. Dit keer wel een beetje gek zonder onze lieve Tommy.
We ontdekten een grote kringloopwinkel en vonden daar een ouderwets fonduesetje. We gingen direct bij ons thuis met onze buren kaasfondueën en hadden een topavond. Een week later gingen we bij hen thuis eten, waar zij een heerlijke kip tajine had gemaakt.
De zuurkool die ik laatst maakte was inmiddels klaar met fermenteren en is perfect geworden. Tijd voor Hollandse kost: zuurkoolstamppot, maar dan met een twist. Het recept komt binnenkort online.
Voor het eerst in 7 jaar Frankrijk is het me gelukt om een anti gaspillage (anti verspilling) doos te bemachtigen. Hier zat dit keer vooral veel fruit in en dat kwam perfect uit want Marco's kerstcadeau van zijn werk bleek een sapcentrifuge te zijn.
Ik ben na jaren niet lezen weer begonnen met boeken lezen, om mezelf te dwingen meer te ontspannen en niet altijd bezig te zijn. Voor kerst verraste Marco mij met een eReader! Ik verraste hem met zijn favoriete parfum en Rituals badschuim.
We kozen er dit jaar bewust voor om met kerst rustig thuis te zijn met z'n 3en. Daarom gingen we het weekend voor kerst borrelen bij vrienden thuis met bubbels en hapjes, waaronder oesters voor Marco.
Op eerste kerstdag maakte ik een hele kip met friet en gekookte wortelen en vanille ijs met frambozensaus als toetje. Op tweede kerstdag maakte we een heerlijke wandeling, keken we meerdere films en maakte ik confit de canard met spruitjes, gestoofde rode kool en pommes dauphine en chocolademousse als toetje.
Dag na kerst kwamen mijn peettante en nichtje een week hier op vakantie. Ontzettend genoten, veel spelletjes, wandelen, cocktails, naar een prachtig park geweest en aansluitend gaan shoppen. Eind december met 17 graden en een zonnetje op het terras, we hebben de hele week prachtig weer gehad.
Op oudejaarsavond raclette, bubbels en zelfgemaakte oliebollen: een perfecte manier om 2024 af te sluiten en 2025 liefdevol te beginnen.
- Bisous, Véronique