Houd je van sterke koffie? Grote kans dat espresso je favoriet is. Als je ook thuis wilt genieten van deze koffiesoort, kun je het beste een espressomachine kopen. Hiermee wordt het namelijk een stuk makkelijker om zelf espresso te maken.
Heb je sinds kort een espressomachine in huis, maar weet je nog niet precies hoe je hier een lekkere espresso mee maakt? Doorloop dan de volgende 5 stappen en je zet in een handomdraai een overheerlijke espresso op tafel!
Stap 1: Koop de juiste koffie
Voor het maken van espresso kun je het beste koffiebonen gebruiken. Doordat deze nog niet gemalen zijn, krijgt je koffie straks meer smaak en bevat hij veel aroma’s. Bij gemalen koffie gaan de smaak en aroma’s na verloop van tijd verloren en dat wil je niet.
Het is alleen wel belangrijk dat je de juiste koffiebonen koopt, want ze zijn niet allemaal geschikt voor espresso. Kies altijd voor donker gebrande koffiebonen, zoals L’OR Espresso bonen. Deze bonen zijn speciaal bedoeld om espresso’s mee te maken.
Stap 2: Bereid de machine voor
Heb je de juiste koffie in huis? Dan wordt het tijd om je espressomachine voor te bereiden. Voor iedere zetbeurt moet de filter goed schoon zijn. Je kunt hem het beste alvast schoonmaken als je net een espresso bereidt hebt.
De filter moet namelijk volledig droog zijn voordat je hem vult met koffie. Vergeet bovendien niet om het waterreservoir te vullen met koud water. Wij adviseren je om het water voor elke zetbeurt te verversen.
Stap 3: Maal de koffiebonen
Zodra je de machine hebt voorbereid, wordt het tijd om de koffiebonen te malen. Voor iedere zetbeurt kun je het beste 7 tot 9 gram koffiebonen gebruiken. Weeg dit zorgvuldig af, want de hoeveelheid bonen beïnvloedt de uiteindelijke smaak van je espresso.
Heb je Illy Classico bonen en wil je deze malen om er espresso van te maken? Gebruik hier dan een koffiemolen voor. Maal de bonen ongeveer net zo fijn als poedersuiker. Hoe fijner de maling, hoe langer het duurt voor het water er doorheen komt. Hierdoor krijgt je espresso meer smaak.
Stap 4: Vul en tamp de filter
Na het malen voeg je de koffie toe aan de filter van je espressomachine. Stop hem vervolgens niet direct terug in de houder, want je moet de koffie ook nog goed aandrukken. Hier kun je het beste een zogeheten tamper voor gebruiken.
Door het aandrukken kan er wat koffie aan de rand van de filter blijven zitten. Veeg dit met je hand weg voordat je de filter in de machine plaatst.
Stap 5: Zet de espresso
Heb je de filter in de machine geplaatst? Controleer dan of hij goed vastzit. Als dit niet het geval is, kan er namelijk een lekkage ontstaan en dat wil je voorkomen. Start vervolgens de machine en wacht rustig af. Bij de meeste machines duurt het ongeveer een halve minuut om een espresso te bereiden. Hierdoor kun je binnen de kortste keren genieten van een overheerlijk kopje sterke koffie.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!