Fit en vitaal met plantaardige kracht: Vegan proteïne poeder en de voordelen van lactosevrij
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Fit en vitaal met plantaardige kracht: Vegan proteïne poeder en de voordelen van lactosevrij

Steeds meer mensen kiezen bewust voor een plantaardig dieet of kampen met lactose-intolerantie. In deze blogpost belichten we de voordelen van deze opties en bieden we inspiratie voor een fitte en vitale levensstijl.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 14-06-2024.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

In de hedendaagse wereld van gezondheid en voeding zien we een toenemende vraag naar plantaardige proteïne poeders en lactosevrije producten. Steeds meer mensen kiezen bewust voor een plantaardig dieet of kampen met lactose-intolerantie. In deze blogpost belichten we de voordelen van deze opties en bieden we inspiratie voor een fitte en vitale levensstijl.

Wat is lactose intolerantie?

Het is helemaal niet zo gek om lactose intolerant te zijn. Wist je dat 65% van de volwassenen wereldwijd lactose intolerant is? Het verschilt alleen erg per regio in de wereld. Zo is in West Europa slechts 5% van de volwassenen lactose intolerant en in het oosten van Azië wel 90%. De reden is dat we in het westen gewend zijn geraakt aan het drinken van melk op latere leeftijd. In andere culturen is dat veel minder gebruikelijk.

Bij lactose-intolerantie kan het lichaam lactose niet effectief afbreken. Het lichaam heeft namelijk specifieke enzymen nodig om voedingsstoffen te verwerken. Lactase is het enzym dat noodzakelijk is voor de afbraak van lactose. Als je lactose-intolerant bent, maakt je lichaam onvoldoende lactase aan. Daardoor blijft lactose onverteerd achter in je darmen, wat kan leiden tot maag- en darmklachten.

Lactosevrij: Geniet van alle voordelen

Lactose-intolerantie hoeft geen belemmering te zijn om te genieten van een actief, sportief leven en een gezond en gevarieerd dieet. Dankzij de toenemende vraag naar lactosevrije producten, zijn er steeds meer lekkere en voedzame alternatieven beschikbaar, ook voor de actievelingen.

Vegan proteïne poeder: Meer dan spieropbouw alleen

Bij sport en fitness is vandaag de dag het nemen van een eiwitshake niet meer dan normaal. De aloude whey proteïne is hierbij het meest populair maar de laatste jaren winnen plantaardige eiwitpoeders aan populariteit.

Plantaardige, oftewel Vegan proteïne poeders, zijn een waardevolle aanvulling op een plantaardig dieet of het lactosevrije alternatief voor iedereen die op zoek is naar een verantwoorde eiwitbron. Ze voorzien je lichaam van essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor spierherstel, -opbouw en -behoud.

Vegan proteïne poeder is verkrijgbaar in diverse vormen, zoals erwtenproteïne, fava-proteïne, hennepproteïne en rijstproteïne. Elke variant heeft zijn unieke eigenschappen en voordelen. Zo is erwtenproteïne rijk aan leucine, een aminozuur dat belangrijk is voor spiergroei, terwijl fava-proteïne een compleet eiwitprofiel heeft en alle essentiële aminozuren bevat.

Daarnaast is een eiwitshake een goede manier om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te komen zonder dat je te veel extra calorieën binnenkrijgt. Gemiddeld hebben we dagelijks 1,2 g eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Als je echter volledig plantaardig eet, veel sport of ouder wordt dan kan de behoefte al snel oplopen. Bereken hier zelf hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt.

Lactosevrij genieten met lactosevrije eiwitpoeder

Vegan, oftewel Lactosevrij eiwitpoeder, is een perfecte aanvulling op een lactosevrij dieet. Ze voorzien je lichaam van de essentiële aminozuren die je nodig hebt om je spieren te voeden en te herstellen, zonder het onaangename gevoel in de maag of darmen te ervaren. Kies bijvoorbeeld voor een lactosevrij eiwitpoeder met een compleet eiwitprofiel, zoals erwten-proteïne en fava proteïne.

Met lactosevrije eiwitpoeder en andere lactosevrije opties, hoef je bij lactose-intolerantie zeker niet in te boeten op smaak of gemak. Kies voor producten die passen bij jouw behoeften en geniet van een fitte en vitale levensstijl!

Tips voor een fitte en vitale levensstijl

Of je nu kiest voor een plantaardig dieet, lactose-intolerantie hebt, of gewoon op zoek bent naar gezonde en verantwoorde voeding, er zijn talloze mogelijkheden om een fitte en vitale levensstijl te realiseren:

  • Eet gevarieerd: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten.
  • Kies plantaardige eiwitbronnen: Vul je dieet aan met vegan proteïne poeders, tofu, tempeh, peulvruchten en noten.
  • Let op lactosevrije alternatieven: Kies voor lactosevrije zuivelvervangers, kant-en-klare maaltijden en lactosevrije eiwitpoeders.
  • Blijf in beweging: Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor een goede gezondheid. Streef naar minimaal 30 minuten lichaamsbeweging per dag.
  • Luister naar je lichaam: Eet en drink wat je lichaam nodig heeft, en let op signalen van honger, verzadiging en vermoeidheid.

Ekopura: Duurzame kracht voor een sterker lichaam

Op zoek naar voedingssupplementen die goed zijn voor jou én voor de planeet? Kies dan voor Ekopura! Ekopura biedt een breed scala aan duurzame, veganistische en biologische supplementen die je helpen om je sterker en gezonder te voelen.

Bronvermelding

Ahnen, R. T., Jonnalagadda, S. S., & Slavin, J. L. (2019). Role of plant protein in nutrition, wellness, and health. Nutrition Reviews, 77(11), 735–747. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuz028

Malik, T. F., & Panuganti, K. K. (2023, 17 april). Lactose intolerance. StatPearls - NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532285/

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Fit en vitaal met plantaardige kracht: Vegan proteïne poeder en de voordelen van lactosevrij"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.