Om me heen hoor ik elk jaar opnieuw mensen zeggen dat kerst een leuke, maar ook stressvolle periode is.
Al sinds mijn 18e sta ik elk jaar met kerst in restaurant keukens, om anderen te verwennen. Voor degene die niet zelf willen koken, sta ik dit jaar ook voor het eerst vanuit mijn eigen bedrijf bij gasten in hun keuken te koken. Gasten die mij hebben ingehuurd voor hun persoonlijke kerstmenu. Ook via deze site probeer ik anderen hun stress weg te nemen en te leren dat koken juist ontspannend hoort te zijn. Het fijne samen zijn en het genieten van elkaars kookkunsten, er is toch niets beters dan dat?
Maar hoe doe je dat nou, zo'n
ontspannende en stressvrije kerst?
Tip 1: Maak het jezelf niet te moeilijk. Als je iets nieuws gaat proberen, kun je dit het beste vooraf een keer uitproberen. Misschien niet zo uitgebreid, maar maak jezelf bekend met de technieken. Heb je bijvoorbeeld nog nooit een ei gepocheerd? Ga dit dan vooral niet voor het eerst proberen terwijl je gasten al aan tafel zitten.
Tip 2: Begin met het bedenken van enkele steekwoorden voor je menu, je wilt bijvoorbeeld wild als hoofdgerecht en vis vooraf. Vul het geleidelijk aan met garnituren, smaakmakers, andere ingrediënten of bereidingen en je zult zien dat je menu klaar is voor je het weet.
Vroeger leerde men dat er een vaste volgorde voor de opbouw van een menu was. Tegenwoordig wordt hier al minder strict naar gekeken, maar standaard menu's met meerdere gangen worden meestal als volgt opgebouwd:
Koud voorgerecht
–
Soep
–
Warm tussengerecht
–
Hoofdgerecht
–
Kaas
–
Zoet dessert
Tip 3: Leg vooraf klaar wat je nodig hebt, controleer je kookgerei en maak een overzichtelijk boodschappenlijstje. Controleer indien nodig vooraf de verkrijgbaarheid van verschillende ingrediënten, zodat je niet op zoek gaat naar iets dat helemaal niet in december verkrijgbaar is. Indien mogelijk, kun je altijd een bestelling plaatsen bij verschillende winkels, de supermarkt en/of de bakker. Ga op tijd je ingrediënten verzamelen, zodat je genoeg tijd over hebt om op je gemak te koken.
Tip 4: Leg alle ingrediënten per gerecht bij elkaar op je aanrecht, zo kun je precies zien of je alles hebt en grijp je niet mis tijdens het koken.
Tip 5: Als het kan, kun je het beste de tafel al vooraf dekken. Dan hoef je daar tenminste al geen rekening meer mee te houden terwijl je staat te koken.
Tip 6: Haast je vooral niet! Neem genoeg tijd, en vergeet ook niet de tijd die je nog nodig hebt om je aan te kleden voor je gasten er zijn.
Tip 7: In de professionele keuken is een standaard uitspraak:
Mise en place is je beste vriend. Oftewel, voorbereiding is je beste vriend. Zet zoveel mogelijk vooraf klaar, zodat je zoveel mogelijk samen met je gasten kunt genieten van je eigen kookkunsten. Als jij ontspannen bent, zijn je gasten dit ook!
Weet je al wat jij gaat koken?