Als je denkt aan de beste en lekkerste ingrediënten voor je maaltijd, dan denk je vast aan vlees van de slager, vers gevangen vis of biologische groenten. Maar ook de subtiele smaakmakers die je standaard in je keukenkastje hebt staan, hebben een enorme invloed op de smaak van je gerecht. Vervang deze 5 ingrediënten die je in vrijwel elk recept gebruikt voor de beste kwaliteit en proef het verschil!
1. Olijfolie
Olijfolie is meer dan vet om in te bakken. Een goede extra vierge olijfolie heeft een rijk, complex smaakprofiel dat kan variëren van fruitig en grassig tot scherp en peperig. Een hoge kwaliteit biologische olijfolie kan een salade, pasta of simpel stukje brood naar een hoger niveau tillen. Olijfolie van mindere kwaliteit mist deze diepgang en kan zelfs een vlakke, vette smaak achterlaten. Gebruik de beste olijfolie voor gerechten waar de smaak echt tot zijn recht komt, zoals over een salade, pasta of als dip voor versgebakken brood.
2. Zout
Zout is de belangrijkste smaakversterker in de keuken. Maar wist je dat er groot verschil is tussen de verschillende soorten zout? Gewoon keukenzout, vaak met jodium, heeft een scherpe, eendimensionale smaak. Kies in plaats daarvan voor zeezout of vlokkenzout. Fleur de Sel of Maldon zout hebben bijvoorbeeld een complexere smaak en een knapperige textuur. De subtiele smaak van deze zouten geeft een extra dimensie. Voeg ze op het laatste moment toe voor een knapperige crunch en een smaakexplosie.
3. Peper
Wie zout zegt, zegt peper. De beste peper? Die is vers gemalen. Voorgemalen peper uit een potje verliest namelijk snel zijn aroma en smaak. Kies voor hele peperkorrels en maal ze met een pepermolen vlak voor gebruik. De verse, vluchtige oliën in de peperkorrels komen dan vrij en zorgen voor een veel intensere en complexere smaak dan die van voorgemalen peper.
4. Specerijen
Specerijen zoals komijn, koriander en kaneel geven ziel aan veel gerechten. Maar hoe lang heb jij ze al in je kruidenrek staan? Gemalen specerijen verliezen hun smaak en aroma snel, zeker binnen 6 maanden tot 1 jaar. Hele specerijen, zoals komijnzaadjes en kaneelstokjes, behouden hun smaak langer. De vuistregel is: koop specerijen zo veel mogelijk heel, rooster ze kort in een droge pan en maal ze vlak voor gebruik. Zo haal je het maximale uit de smaak.
5. Kruiden
Goede kruiden hebben misschien wel de grootste impact op je maaltijd. Vervang gedroogde kruiden eens voor de verse variant. Verse basilicum, koriander, munt en peterselie brengen een gerecht echt tot leven. Ze hebben een veel krachtiger aroma en een heldere smaak dan gedroogde kruiden. Gebruik je toch gedroogde kruiden? Bewaar ze dan niet langer dan 1 tot 2 jaar voor de beste smaak.
Zet dus snel olijfolie extra vierge, vlokkenzout, hele peperkorrels, hele specerijen en verse kruiden op je boodschappenlijstje. Probeer het zelf eens uit en proef het verschil voor je favoriete maaltijd.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!