Basilicum drogen
😍 5Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Basilicum drogen

Hoe kun je basilicum - of andere kruiden - het beste drogen?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 12-09-2014.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 19-05-2024

We hebben een enorme basilicum plant in de tuin, Afrikaanse basilicum om precies te zijn. De herfst komt eraan, dus een goed idee om deze basilicum te oogsten. Op deze manier hebben we in de winter ook nog 'verse' basilicum uit eigen tuin. We maakten stap-voor-stap met veel foto's duidelijk hoe we deze gaan drogen, met een bonus idee op het einde!

Hoe kun je basilicum drogen?

Dit heb je nodig om kruiden snel te drogen;
  • een oven
  • bakplaat
  • bakpapier
  • slacentrifuge
Voor de bonus;
  • olijfolie
  • hersluitbare zak
  • blender
We hebben al ontzettend veel verse basilicum gebruikt en de plant wordt alsnog dagelijks steeds groter. Verwarm de oven voor op de laagste temperatuur die mogelijk is, bij onze oven is dit 50 graden Celsius. Bekleed de bakplaat, of meerdere bakplaten, met bakpapier. Zet de slacentrifuge alvast klaar en vul je wastafel met koud water. Haal de stelen van de basilicum en voeg de blaadjes toe aan het koude water. Zorg ervoor dat de gedroogde en bruine blaadjes ertussen uit zijn gehaald. Was de blaadjes en maak ze vervolgens zo droog mogelijk met een slacentrifuge. Verdeel de blaadjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat de blaadjes elkaar niet overlappen om ervoor te zorgen dat de blaadjes het snelste drogen. Plaats de basilicum in de oven voor ongeveer 1,5 uur. De exacte tijd is afhankelijk van de oven en welke temperatuur deze als laagste stand aankan. Je zult al snel voelen of de blaadjes volledig zijn uitgedroogd of nog langer nodig zullen hebben Tijdens het drogen De basilicum is nu volledig droog Je kunt de gedroogde basilicum nu gemakkelijk tussen je vingers rollen om deze te verkruimelen. Plaats in een pot die je goed kunt afsluiten, zoals een weckpot.

Bonus recept

Aangezien we zo ontzettend veel basilicum hebben, besloten we ook nog een deel in te vriezen. Verwijder wederom de stelen, was de blaadjes en maak ze zo droog mogelijk met een slacentrifuge. Voeg de blaadjes vervolgens toe aan de blender en gebruik de pulse functie tot het ongeveer zo uitziet zoals op onderstaande foto. Voeg een scheut olijfolie toe, hierdoor zal het invriezen makkelijker gaan. Je kunt hierdoor ook makkelijker een stuk afsnijden en ontdooien. Verplaats naar een zak of bakje dat je goed kunt afsluiten. Het ziet er hetzelfde uit als ingevroren spinazie, dus label het goed.

Wat vind je van deze blog?

5 waarderingen
😍
5
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Basilicum drogen"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.