Waar moet je op letten bij de aanschaf van een “walk-in” koelcel?

Heb je een restaurant of een andere plek waar veel eten wordt bereid en opgeslagen? Er zijn twee belangrijke soorten walk-in koelkasten en vriezers: ingebouwde en voorgefabriceerde eenheden.

Heb je een restaurant of een andere plek waar veel eten wordt bereid en opgeslagen? In dat geval kan het handig zijn om te investeren in een vriescel op maat of grote koeling waar je daadwerkelijk in kunt lopen, een zogenaamde "walk-in" -koeling. 

Deze koelingen zijn ontworpen om voedsel op de juiste temperatuur te houden en grote hoeveelheden eten veilig op te slaan. Dit is natuurlijk nodig voor de productie en voorraadbeheer in restaurants. 

Deze koelcellen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van kleinere koelcellen tot enorme kamers met veel ruimte. Het is een grote investering en er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Laten we eens kijken naar 3 belangrijke factoren.

De types

Er zijn twee belangrijke soorten walk-in koelkasten en vriezers: ingebouwde en voorgefabriceerde eenheden. Je kunt een ingebouwde koelcel kopen en deze qua grootte volledig aanpassen aan de behoeften van je keuken, maar ze zijn prijzig en moeilijk te verplaatsen. 

Aan de andere kant zijn voorgefabriceerde koelcellen eenvoudiger, flexibeler en goedkoper. Ze kunnen een bestaande ruimte omzetten in een koelruimte met geïsoleerde panelen, maar ze zijn over het algemeen minder stevig en zijn moeilijk aan te passen.

De vloer

Je hebt twee opties voor de vloeren van je koelcel: eentje met geïsoleerde vloer of eentje zonder geïsoleerde vloer. Kies je er een met geïsoleerde vloer? Houd er dan rekening mee dat je altijd over een verhoogde drempel moet stappen. 

In dit soort koelcellen kun je geen water in de cel gooien om schoon te maken, omdat een geïsoleerde vloer niet waterdicht is. Het wordt vrijwel altijd aangeraden om er een zonder geïsoleerde vloer te nemen. Dat maakt het gemakkelijk om in en uit te lopen en om spullen met een rolcontainer of karretje naar binnen en buiten te verplaatsen. Tevens wordt het schoonmaken een stuk makkelijker. Een vloer van beton met tegels of kunststof bedekking isoleert voldoende.

De installatie

Bij het installeren van een walk-in koelcel zijn er twee manieren om dit te doen: vooraf geassembleerd en ter plaatse geassembleerd. Een vooraf geassembleerde eenheid wordt kant-en-klaar op een vrachtwagen afgeleverd en deze moet vaak met behulp van een kraan of heftruck uitgeladen worden. Hoewel dit handig kan zijn, kan het voor aanzienlijke onderbrekingen in je bedrijfsvoering zorgen. Je moet er ook zeker van zijn dat de deurafmetingen en gangen groot genoeg zijn voor de eenheid. 

Wanneer je deze ter plaatse laat assembleren, wordt de walk-in koelcel op de locatie zelf in elkaar gezet. Dit is duurder, maar soms noodzakelijk als deze niet door de deuren past. Het is een goede optie voor restaurants die grote gekoelde opslagruimtes nodig hebben. De keuze tussen beide methoden hangt af van de beschikbare ruimte en je specifieke behoeften.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/waar-moet-je-op-letten-bij-de-aanschaf-van-een-walk-in-koelcel


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen
Volgend blog →
8 x taco recepten

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.