Makkelijk en snel een wijnfles ontkurken

Ondanks dat er tegenwoordig steeds meer wijnflessen met draaidop zijn, kopen wijnliefhebbers toch nog vaak een wijnfles met kurk.

Het nadeel van wijn met kurk is dat zo’n fles een stuk lastiger te openen is. Heb je een wijnfles met kurk gekocht, maar weet je niet hoe je deze opent? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je makkelijk en snel een wijnfles ontkurkt.

Ontkurken met kurkentrekken of sommeliersmes

Wie snel en zonder al te veel moeite een fles Beaujolais wijn wil ontkurken, kan hier het beste een kurkentrekker of sommeliersmes voor gebruiken. De meeste mensen hebben één van beide hulpmiddelen wel in huis. Voordat je de spiraal van de kurkentrekker of het sommeliersmes in de kurk draait, maak je deze eerst vrij. Als de spiraal eenmaal ver genoeg in de kurk zit, trek je hem omhoog. Gebruik je een kurkentrekker? Dan is het vaak enkel een kwestie van de pootjes naar beneden drukken. Bij een sommeliersmes moet je de hefboom op de rand van de flessenhals plaatsen om de kurk eruit te trekken.

Gebruik een sleutel

Heb je geen kurkentrekker of sommeliersmes bij de hand, maar wel een sleutel?  Dan kun je proberen om de wijnfles hiermee te ontkurken. Om te beginnen duw je de sleutel diagonaal in de kurk. Omdat dit pijn kan doen aan je handen, is het verstandig om bijvoorbeeld een theedoek tussen je hand en de kop van de sleutel te plaatsen. Zodra de sleutel in de kurk zit, gebruik jij je duimen om hem in beweging te krijgen. Trek hem vervolgens langzaam omhoog. Als de kurk ver genoeg boven de fles uitsteekt, pak je hem met je handen vast en trek je hem eruit.

Duw de kurk in de fles

De meeste mensen trekken de kurk uit een wijnfles, maar je kunt hem er ook in duwen. Denk niet dat dit je met een vinger lukt, wan dat is niet het geval. Je vinger is waarschijnlijk niet lang genoeg en misschien ook wel te dik. Vandaar dat je een lang, stomp voorwerp nodig hebt om de kurk in de fles te duwen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de achterkant van een mes, vork of pollepel, maar ook aan een stift.

Zorg er altijd voor dat de fles op een vlakke ondergrond staat voordat je de kurk eruit probeert te duwen. Om de kans op kleine stukjes kurk in een fles Bolgheri wijn te verkleinen, leg je een theedoek tussen de kurk en het voorwerp dat je gebruikt om de kurk in de fles te duwen.

Verwarm de fles 

Heb je een aansteker bij de hand? Dan kun je proberen om hiermee een fles wijn te ontkurken. Houd de aansteker tegen de hals van de fles, vlak onder de kurk. De warmte zorgt ervoor dat de kurk langzaam maar zeker naar boven komt. Als hij eenmaal iets boven de rand van de fles uitsteekt, kun je hem er waarschijnlijk met je hand(en) uittrekken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/makkelijk-en-snel-een-wijnfles-ontkurken


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen
← Vorig blog
Garlic Cheese Sandwich
Volgend blog →
8 x taco recepten

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.