Kruidenkennis: Hoe wordt kurkuma gebruikt in de keuken?

Kurkuma is een zeer veelzijdig ingrediënt dat smaak en voeding kan toevoegen aan vrijwel elk gerecht, deze wortelgroente kan ontstekingen in het hele lichaam helpen verminderen.

Kurkuma is een heldergele wortelgroente die in verschillende gerechten over de hele wereld wordt gebruikt. Het heeft een subtiele smaak en een aards aroma dat de smaak van tal van gerechten verbetert. Hier zijn enkele manieren om kurkuma te gebruiken bij het koken om de meest fascinerende smaken echt tot hun recht te laten komen!

In het kort: Wat is kurkuma?

Kurkuma, ook wel bekend als het gele goud of het Indiase saffraan, is een heldergele wortelgroente die veel wordt gebruikt in de Indiase en Zuidoost-Aziatische keuken. Het kan echter ook in andere gerechten worden gebruikt, zoals soepen, stoofschotels, salades en warme drankjes. Zo kun je bijvoorbeeld een Detox thee kopen bij de Theebaron, met onder andere gember, zoethout en kurkuma! 
De vele toepassingen van kurkuma maakt het een veelzijdig ingrediënt dat een vleugje kleur en smaak aan diverse gerechten kan toevoegen. En hoe kun je deze smaak eigenlijk herkennen? Kurkuma heeft een milde, licht bittere smaak en een aards aroma dat men vaak doet denken aan zwarte peper en gember.

Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Naast de aromatische smaak heeft kurkuma veel voordelen voor de gezondheid. Kurkuma bevat verbindingen genaamd curcumine, waarvan gezegd wordt dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat het eten van curcumine de bloedsuikerspiegel kan verlagen, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes type 2. Tot slot zijn wortelgroenten rijk aan antioxidanten, die beschermen tegen schade aan cellen door vrije radicalen. 

Hoe gebruik je kurkuma

Als je wilt beginnen met het toevoegen van een kleine hoeveelheid kurkumapoeder aan je maaltijden, kies dan voor een 1/4 tot 1 theelepel, afhankelijk van je voorkeur. Je kunt verse kurkuma kopen en het in gerechten wrijven voor de smaak, of er een pasta van maken en het toevoegen aan sauzen en dressings. Wees wel voorzichtig, want de felle kleur van kurkuma kan alles snel geel kleuren en andere smaken overheersen! 

Samengevat

Kurkuma is een zeer veelzijdig ingrediënt dat smaak en voeding kan toevoegen aan vrijwel elk gerecht, ongeacht het land van herkomst! Van gebraden vlees tot soepen en frietjes, deze wortelgroente voegt een unieke smaak en gezonde ingrediënten toe die ontstekingen in het hele lichaam helpen te verminderen. Dus de volgende keer als je zin hebt in een kleurrijke maaltijd, voeg dan zeker kurkuma toe!

Meer weten over gezonde kruiden en specerijen? Je kunt eenvoudig online kruiden kopen bij de Kruidenbaron, waar je alles vindt wat je nodig hebt om kleur, geur en smaak aan je gerechten toe te voegen. Naast lekkere kruiden en specerijen vind je er ook thee, koffie, noten, voedingssupplementen en praktische accessoires! 


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/kruidenkennis-hoe-wordt-kurkuma-gebruikt-in-de-keuken


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen
Volgend blog →
8 x taco recepten

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.