Klaar met al die zoetigheid? Bak eens iets hartigs!

Ben jij inmiddels ook wel een beetje klaar met al die zoetigheid? Bak dan eens iets hartigs, zoals Brabantse worstenbroodjes, kaasstengels/kaasvlinders, een Franse quiche of een Engelse pie.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

Wanneer we in de keuken staan om iets lekkers te bakken, denken we al snel aan iets zoets. Denk bijvoorbeeld aan vanille of chocolade cupcakes, een appeltaart, gevulde soesjes, een klassieke slagroomtaart, een echte Limburgse kersenvlaai en ga zo maar door. 

Ben jij inmiddels ook wel een beetje klaar met al die zoetigheid? Bak dan eens iets hartigs, zoals Brabantse worstenbroodjes, kaasstengels/kaasvlinders, een Franse quiche of een Engelse pie. Bekijk eens alle hartige recepten in de receptendatabase van Baktotaal Bouwhuis.

Wat wordt er verstaan onder ‘hartig’?

Onder de categorie hartig vallen alle gerechten, of in dit geval baksels, met een zoute, pittige en krachtige smaak. Ook in hartige gerechten en baksels kunnen overigens zoete ingrediënten als suiker verwerkt zijn, maar de boventoon wordt overduidelijk gevoerd door ingrediënten met een zout, pittig en krachtig karakter. Enkele voorbeelden van hartige ingrediënten zijn kaas, vlees en vleeswaren, zoals ham en spekjes.

Kaasstengels of kaasvlinders

Op een verjaardag mogen kaasstengels en kaasvlinders eigenlijk niet ontbreken. Deze luchtige, hartige borrelhapjes zijn de perfecte tegenhanger van al dat zoets op tafel. Je kunt natuurlijk een pakje kaasstengels of kaasvlinders in de supermarkt kopen, maar zelfgebakken zijn ze uiteraard wel het lekkerst. Gelukkig zijn ze ook helemaal niet zo moeilijk om te maken. Zeker niet wanneer je gebruik maakt van kant-en-klaar bladerdeeg. 

Voor het maken van kaasstengels bijvoorbeeld hoef je de plakjes bladerdeeg alleen nog even in reepjes te snijden. Deze leg je vervolgens gedraaid op de bakplaat. Strijk de gedraaide reepjes bladerdeeg in met ei en bestrooi ze met kaas en eventueel kruiden. Ook kaasvlinders heb je snel gemaakt.

Brabantse worstenbroodjes
Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

Niet alleen in Brabant worden veel worstenbroodjes gegeten, ook in de rest van Nederland zijn we er dol op. Heerlijk voor bij de lunch, maar ook om gewoon zo tussendoor te eten. Deze lekkere broodjes van luxe wit brooddeeg gevuld met (pittig) gekruid gehakt zijn ooit bedacht om het vlees langer houdbaar te maken. 

Wanneer je het vlees in deeg rolt en afbakt, blijft het immers langer goed. Wil je zelf worstenbroodjes op voorraad maken? Dat kan! Je kunt worstenbroodjes prima invriezen mits je ze goed verpakt. Al kunnen we ook heel goed begrijpen dat die zelfgemaakte worstenbroodjes dezelfde dag nog op komen…

Franse quiche en Engelse pie

Ook de Franse quiche en Engelse pie zijn echte toppers. Een Franse quiche is een hartige taart gemaakt van een zanddeeg bodem, gevuld met een luchtige mix van eieren en room waar diverse soorten groente en vlees of vis aan toe zijn gevoegd. De Engelse pie is net even iets anders. Deze wordt namelijk gemaakt van een bladerdeeg bodem en ook de bovenkant wordt afgedekt met bladerdeeg. Ook hier kun je variëren met de vulling. PS: de lekkerste Engelse pie maak je met het Engelse pie recept van Baktotaal Bouwhuis!


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/klaar-met-al-die-zoetigheid-bak-eens-iets-hartigs


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Volgend blog →
Hoe dop je tuinbonen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.