Het alternatief voor teflon: Primecook pannen zonder PFAS

Ecovriendelijke pannen zijn er in steeds meer vormen, maten en merken, wat maakt een pan nou eigenlijk precies ecovriendelijk en wat is PFAS?

Het zoeken naar de beste pan is niet altijd even makkelijk. Er zijn zoveel dingen om op te letten en voor iedereen is er een ander punt het belangrijkste. 

Waar dit voor sommige mensen enkel de prijs is, is dit voor andere mensen de levensduur en de duurzaamheid. Om de juiste keuze te maken is het handig om te weten wat PFAS is en welk alternatief voor de bekende teflon-pan er is.

Wat is PFAS?

Een veelvuldige misvatting is dat er in alle anti-aanbakpannen, en zelfs bakpapier, altijd PFAS zit. Maar wat is dat eigenlijk en waarom willen we dit vermijden?

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen, dit is een verzamelnaam voor meer dan 6000 stoffen. Chemische stoffen, door de mens gemaakt, welke worden gebruikt om voorwerpen vet- en vuilafstotend te maken. Deze stoffen zijn ijzersterk en daarom ideaal voor het maken van een anti-aanbaklaag in pannen.

Deze stoffen zijn schadelijk voor mens en milieu, omdat deze ijzersterke stoffen heel langzaam afbreken. Door deze eigenschap hebben ze de bijnaam ‘forever chemicals’, omdat ze ‘voor altijd’ op onze planeet aanwezig zullen blijven.

Primecook pannen zonder PFAS
Primecook pannen zonder PFAS

Alternatief voor de telfon-pan

Teflon is een merknaam voor een soort plastic, ook wel bekend als PTFE. Teflon is een schadelijke stof die gebruikt wordt om o.a. anti-aanbakpannen te maken. Deze schadelijke stoffen willen we absoluut niet in ons eten, daarom is het beter om voor pannen zonder PFAS te kiezen.

Primecook is een relatief nieuw merk van gifvrije pannen met antiaanbaklaag, daarnaast maken ze ook handgemaakte keukenmessen. 

De pannen zijn van goede kwaliteit en zien er ook nog eens prachtig uit. Primecook pannen zijn een perfecte keuze omdat deze vrij zijn van welke schadelijk stof dan ook. 

De pannen zijn behalve duurzaam ook nog een slijtvast door de productiemethode waarmee de pannen worden gemaakt. Perfect voor mensen die bij de keuze om pannen aan te schaffen zowel op de levensduur als de duurzaamheid letten. Het alternatief voor teflon is volgens Primecook namelijk de Ecoshield coating, welke hun anti-aanbak eigenschappen langdurig behouden.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/het-alternatief-voor-teflon-primecook-pannen-zonder-pfas


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
1 stem
Volgend blog →
Hoe dop je tuinbonen

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.