De grootste veranderingen in de horeca sinds de corona crisis

De horeca is intens veranderd sinds de corona crisis en die veranderingen zetten ook nu nog gestaag door. De vraag naar iets anders dan standaard afhalen blijft groeien.

De afgelopen jaren waren met recht bizar te noemen. Voor iedereen. Plotseling met talloze lockdowns te maken krijgen, geen fysiek contact meer kunnen maken met vrienden en familie en vooral op je eigen huis zijn aangewezen. 

Inmiddels kunnen we stellen dat het ergste er – hopelijk – op zit en we aan het herstel kunnen werken. Helemaal zeker is dat echter niet. Er kunnen geen beloftes worden gedaan. Niemand weet wat het coronavirus doet in het najaar.

Wat we wel kunnen stellen is dat er veel veranderd is door de corona crisis. Dat we waarschijnlijk beter in staat zijn om met nieuwe maatregelen om te gaan en volledige sluitingen daardoor niet nodig zijn. Zeker als het gaat om de horeca. Deze is intens veranderd sinds de corona crisis en die veranderingen zetten ook nu nog gestaag door. In dit artikel verdiepen we ons in die veranderingen en doen we alvast enkele voorspellingen voor de nabije toekomst.

Klantbehoeftes zijn veranderd

Een opvallende verandering is dat de klantbehoeftes zijn veranderd. Ook is er meer concurrentie vanuit opvallende hoeken. Alcohol kopen wordt tegenwoordig bijvoorbeeld vaak via webshops of in de supermarkt gedaan. Dit terwijl dat voorheen merendeels enkel op sociale gelegenheden en in restaurants of cafés werd gedronken. 

De consument is het tegenwoordig zo gewend om elders voor eten en drinken te kijken en dit thuis te nuttigen, dat ze dit ook nog wel even zullen blijven doen. Horecaondernemingen hebben er dus veel grotere concurrenten bij. En de verwachting is dat het aandeel van deze concurrentie voorlopig nog niet zal dalen.

De grootste veranderingen in de horeca sinds de corona crisis
De grootste veranderingen in de horeca sinds de corona crisis

Minder contant betalen

Gedurende de corona crisis was contant betalen nog wel toegestaan, maar werd het op veel plekken nog maar nauwelijks gedaan. Op grote plaatsen mocht het nog, maar er zijn ook genoeg horecaondernemingen die ervoor gekozen hebben om contant geld helemaal te verwijderen. 

Er kon enkel nog contactloos betaald worden. Soms zelfs via een QR-code. Voorlopig zal dat ook nog wel zo blijven. Naast dat het heel handig is om op deze manier te betalen, zien we ook dat hierdoor de veiligheid toeneemt. Overvallers zullen bijvoorbeeld minder geïnteresseerd zijn.

Deftig diner afhalen

Een glaasje rum, een 4-gangen diner en zelfs een heerlijk sterrentoetje? Voorheen kon je dit enkel nuttigen in het restaurant zelf. Bij afhaalmaaltijden denk je toch al snel aan pizza of friet. In de corona crisis was dit toch even helemaal anders. 

Sterrenrestaurants moesten ook manieren verzinnen om de kop boven water te houden. Dat kan enkel wanneer er nog steeds verdiend wordt. Dat betekent dat de totale restaurantbeleving naar huis moet worden verschoven. Steeds meer creatieve chefs waren hiertoe in staat. 

Naar verwachting zal deze ontwikkeling ook (misschien op kleinere schaal) blijvend zijn. Mensen hebben steeds meer behoefte aan luxe diners thuis. De vraag naar iets anders dan standaard afhalen blijft groeien. Slimme chefs kunnen hier dan ook zeker hun voordeel mee doen.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/de-grootste-veranderingen-in-de-horeca-sinds-de-corona-crisis


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.