De beste wokpan voor in de keuken

Een wokpan, ook wel wadjang genoemd, is een halfronde holle pan die veel in de oosterse keuken wordt gebruikt. Welke soorten zijn er en welke is het meest geschikt voor jou?

Elke dag sta je weer voor de soms moeilijke, soms makkelijke keuze, wat gaan we eten? Keuze uit zoveel verschillende lekkere en gezonde recepten, hierdoor blijft het lastig kiezen. Vaak kom je dan weer uit op een eenvoudig gerecht, waarbij je maar 20 minuten in de keuken staat. Het liefst heb je ook nog een eenpansgerecht want dat scheelt zowel moeite als afwas. 

Vaak kom je dan uit bij een gerecht waarvoor je een wokpan gebruikt. Pak je dan die oude wokpan die al jaren in de kast staat of is het niet eens tijd voor een goede nieuwe wokpan. Maar wat voor een koop je dan, welke soorten zijn er allemaal? Wat is het beste? Nieuwsgierig hiernaar? Lees dan snel verder!

Wokpan

Een wokpan, ook wel wadjang genoemd, is een halfronde holle pan die veel in de oosterse keuken wordt gebruikt. In vergelijking tot een koekenpan is een wokpan een dunnere pan en wordt die veel gebruikt voor het roerbakken. Dat is de reden dat we roerbakken ook wel wokken noemen. 

Maar naast wokken kan je een wokpan ook gebruiken voor het stomen, stoven, braden, frituren, roken, koken of blancheren van eten. Het voordeel hiervan is dat je wokt op hoge temperaturen. Dus je kan in korte tijd ingrediënten roerbakken zonder al te veel boter of vet te gebruiken. Dit is niet alleen gezonder maar scheelt je vaak ook weer een paar minuten in de keuken!

Soorten wokpannen

Wokpannen zijn er in verschillende soorten en maten. Neem bijvoorbeeld de gietijzeren wokpan. Deze wokpannen zijn wel iets zwaarder, maar het voordeel hiervan is dat die steviger op je fornuis staat en hij dus niet kan verschuiven tijdens het koken. Gietijzeren wokpannen hebben geen anti-aanbaklaag. Deze ontstaat vanzelf door de olie die je gebruikt tijdens het wokken. 

Naast gietijzer heb je ook nog de roestvast stalen wokpan. Deze wokpan bestaat vaak uit meerdere lagen. Hierdoor wordt de warmte goed geleid en houdt die het ook vast. Een ander voordeel aan een roestvast stalen pan is dat deze vaak langer meegaan doordat het materiaal niet snel beschadigd. 

Als laatst heb je ook nog een wokpan van aluminium. Deze pannen zijn stevig en niet al te zwaar. Ook heeft dit materiaal en snelle warmtegeleiding en is dus de wok snel op temperatuur.

Koken met een wokpan
Koken met een wokpan

De beste wokpan voor jou

Welke wokpan het beste voor jou is hangt af van de warmtebron waar je op kookt. Dit heeft namelijk invloed op het materiaal van de pan, maar ook de vorm. 

Kook je bijvoorbeeld inductie? Dan heb je een wokpan nodig die magnetisch is. Kies dan voor een RVS wokpan of een met een laagje aluminium. Maar let op! Een wokpan die volledig van aluminium is kan dan weer niet. 

Bij een elektrische kookplaat kunnen alle materialen wokpannen worden gebruikt. Maar let wel op dat je een wokpan hebt met een platte onderkant. Dit geldt ook voor een halogeen kookplaat. 

Kook je op gas? Dan kun je ook elke soort wokpan gebruiken. De beste keuze is dan wel een van gietijzer, zodat de wok niet kan verschuiven tijdens het koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/de-beste-wokpan-voor-in-de-keuken


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.