Koken op inductie: wat zijn de voor- en nadelen
😍 1Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Koken op inductie: wat zijn de voor- en nadelen

Bij het overstappen naar inductie, is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn met koken op gas en zijn de oude pannen nog steeds te gebruiken?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 03-01-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 03-01-2023

Koken op inductie wordt steeds populairder, mede door de toekomstplannen van het gebruik van aardgas en de huidige gasprijzen. De inductiekookplaat is de toekomst en zal binnen nu en afzienbare tijd in elke keuken te vinden zijn.

Dat overstappen op inductie en afstappen van je vertrouwde gasfornuis is voor velen een punt van discussie. Bij het overstappen naar inductie, is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn met koken op gas en zijn de oude pannen nog steeds te gebruiken?

Wat is koken op inductie?

Een inductiekookplaat werkt door middel van een magnetisch veld, dit komt doordat er spoelen onder de plaat zitten die gaan draaien waardoor er hitte vrijkomt. Hierdoor komt er enkel hitte vrij waar de pan contact maakt met de kookplaat.

De rest van de kookplaat blijft koel, enkel het deel onder de pan zal warm worden. Wanneer je de pan van de kookplaat haalt, stopt de magnetische werking waardoor de verhitting direct stopt. 

Wat zijn de voordelen van inductie?

  • Makkelijk schoon te maken door de glasplaat
  • Energiezuinig omdat enkel de pan verhit zal worden
  • Efficiënt en nauwkeurig
  • Duurzaam
  • Veilig omdat deze enkel aangaat als er een pan op staat en er is geen kans op brand

Wat zijn de nadelen van inductie?

  • Duur in aanschaf door de aparte elektriciteitsgroep in de meterkast
  • Niet alle pannen zijn geschikt
  • Nauwkeurig waardoor je minder snel kunt wisselen van temperatuur t.o.v. een gasfornuis
  • Enkel de onderkant van de pan wordt verhit, zo kun je dus niet wokken op de traditionele manier

Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

Inductie pannen zijn er in veel soorten, maten en merken. Je herkent een pan die geschikt is voor inductie aan het symbool van een spiraal, deze kun je vaak vinden aan de onderkant van de pan of op de verpakking.

Pannen geschikt voor inductie worden gemaakt van verschillende materialen en het is aan jou wat jouw voorkeur heeft. RVS, keramisch, gietijzer, staal, tri-ply en koper, het is allemaal mogelijk.

Hoe beter de kwaliteit van de pannen, hoe efficiënter de inductiekookplaat zal werken. Hierdoor is het de investering om voor betere pannen te gaan, zeker waard.

Koken op inductie: wat zijn de voor- en nadelen?
Koken op inductie: wat zijn de voor- en nadelen?

- Kan ik mijn oude pannen gebruiken op inductie?

Je kunt controleren of de onderkant van je huidige pannen magnetisch is, dit kun je simpelweg testen met een magneet.

Daarnaast is het belangrijk dat de onderkant volledig vlak is, als deze door gebruik iets bol of hol is zal deze minder goed contact maken met het magnetische veld van de inductiekookplaat.

- Kan ik ook wokken op inductie?

Traditioneel gezien gebeurt wokken op een grote vlam en op hoge temperatuur. De grote vlam verdeeld zich langs de wok en verhit zo de onder- en zijkant. Hierdoor wordt de wok zeer heet en garen de ingrediënten zeer snel. Dit zorgt voor een typische smaak en textuur.

Je kunt wokken op een inductiekookplaat, maar dit is heel anders dan je gewend bent van een wokbrander op gas. Je hebt speciale wokpannen voor inductie, bijvoorbeeld met een platte onderkant, maar deze zullen door het magnetisch veld alsnog niet aan de zijkant warm worden. 

Er bestaat een wokring voor inductie, maar ook dan zal de zijkant alleen indirect worden verhit. Daarnaast bestaan er inductiekookplaten met een wok-kuil, deze zijn vrij prijzig maar dit is de enige manier om de wok ook aan de zijkant te verhitten.

Wat vind je van deze blog?

1 waardering
😍
1
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Koken op inductie: wat zijn de voor- en nadelen"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.