Hoe maak je het beste een frituurpan schoon?
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Hoe maak je het beste een frituurpan schoon?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 29-08-2018.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-08-2018

Er zijn verschillende manieren om een frituurpan of friteuse weer schoon te krijgen. De frituurpan is wel 1 van de meest lastige apparaten om schoon te krijgen. Let op: haal altijd de stekker uit het stopcontact en zorg ervoor dat het vet is afgekoeld voordat je aan de slag gaat om de frituurpan schoon te maken.

Voorbereiding.

Maak de frituurpan leeg. Maak je gebruik van vloeibaar frituurvet? Dan is het handig om dit vet in de oude verpakking terug te gieten. Je kunt bij de meeste supermarkten dit vet inleveren. Giet dit absoluut niet door de riolering heen! Maak je gebruik van vast frituurvet? Verwijder dit dan met behulp van een plastic lepel.

Veeg dan de zijkanten van de lege binnenpan van de frituurpan schoon met behulp van een aantal vellen keukenpapier.

Frituurpan schoonmaken met schoonmaakmiddel.

Je kunt een frituurpan schoonmaken met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel heeft ontvettende eigenschappen en is dus uitermate geschikt om een frituurpan mee schoon te maken. Je kunt de binnenpan, het mandje, de deksel en buitenkant van de frietpan hiermee goed schoonmaken. Vul een bak of je gootsteen met heet water en wat afwasmiddel. Gebruik een schoonmaakborstel met harde haren, meestal hebben deze borstels een houten handgreep.

Deze manier duurt echter wel het langst, daarbij heb je een grote kans om vettige handen te krijgen. Om dit te voorkomen kun je schoonmaakhandschoenen gebruiken. Ververs het hete water met afwasmiddel regelmatig, totdat de hele frituurpan schoon is.

Een frituurpan schoonmaken in de vaatwasser.

Een veel makkelijkere manier om een frituurpan schoon te maken is met behulp van een vaatwasser. Zet verder niets anders in de vaatwasser dan enkel de onderdelen van de frituurpan. Controleer wel op voorhand of de frituurpan geschikt is om schoongemaakt te worden in de vaatwasser. Het kan voorkomen dat niet alle onderdelen van een frituurpan geschikt zijn voor de vaatwasser.

Plaats de (vaatwasbestendige) onderdelen van de frituurpan in de vaatwasser en stel de machine in op een zo heet mogelijk programma. Vet smelt namelijk beter bij hogere temperaturen.

Frituurpan schoonmaken met behulp van soda.

Soda is een goede ontvetter, net zoals afwasmiddel. Soda is daarom ook erg geschikt om een frituurpan mee schoon te maken. Vul de frituurpan voor driekwart met heet water en voeg een aantal eetlepels soda toe. Hang ook het mandje in het hete water. Zet nu de frituurpan buiten aan (op een goede dag, natuurlijk.) op maximaal 90 graden Celsius. Heb je geen buiten? Zet dan een raam helemaal open en plaats de frituurpan onder het raam. Breng het water met de soda aan de kook voor ongeveer 10 - 15 minuten.

Zet dan de frituurpan uit en gooi het vuile water weg. Maak met een borstel de overgebleven vetresten schoon. Spoel alles goed af met heet water.

Friteusereiniger.

Er bestaat ook iets als een friteusereiniger. Je hebt kans dat je lokale supermarkt deze verkoopt. Zo niet? Kijk dan op internet op bijvoorbeeld bol.com. De friteusereiniger verwijdert het vet uit je frituurpan, waarna je het met wat keukenpapier schoon kunt vegen. Als we de verpakkingen mogen geloven dan is de frituurpan snel weer schoon en klaar voor het volgende gebruik!

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Hoe maak je het beste een frituurpan schoon?"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.