Surinaamse pom
😍 9Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Surinaamse pom

Een bekend en populair gerecht in Suriname: de Surinaamse pom. Een goede pom is een tikkeltje zoet, zuur, zout én umami tegelijk en heeft een vrij stevige structuur.

2 uur 10 minuten
4 personen
Surinaamse pom ingrediënten
Recept surinaamse pom

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 27-02-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
1 uur 55 minuten
Totale tijd
2 uur 10 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Zorg ervoor dat de pomtayer ontdooid is. Indien je kippendijen met bot gebruikt, kun je het bot met een scherp mes verwijderen.

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Hak 2 handenvol selderijblad fijn en snijd de tomaat in kleine stukjes. 

Indien je pimentkorrels gebruikt, dien je deze eerst te vermalen. Dit kun je eventueel met een vijzel of een koffiemolen doen.

Kip en saus maken – 45 minuten

Snijd de kipdijfilets in grove stukken en voeg 1 eetlepel gemalen piment, een snuf nootmuskaat, halve theelepel zwarte peper en een theelepel zout toe. Meng goed en zorg dat alle kip bedekt is met de kruiden.

Verhit een klont boter in een braadpan en bak de kip in delen mooi bruin. Haal de kip dan uit de pan, voeg indien nodig een beetje extra boter toe en verhit opnieuw. Fruit de ui en knoflook 2 minuten in de boter en voeg dan de tomaat en de helft van de selderij toe.

Bak het geheel enkele minuten en voeg 70 gram tomatenpuree en 2 eetlepels ketchup toe en bak dit nog enkele minuten langer. Blus af met een scheutje kippenbouillon om de aanbaksels van de bodem los te maken. Schenk na enkele minuten de rest van de kippenbouillon erbij.

Plaats de stukken kip terug in de pan, voeg eventueel een hele madame jeannette peper toe en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Zorg ervoor dat de peper heel blijft, anders zal de pom te pittig worden.

Haal de kip dan weer uit de pan en houd apart. Schenk de saus door een zeef en schenk dan terug in een pan. Laat de saus vervolgens inkoken tot een dikke saus en breng op smaak met peper en zout. Houd het ui mengsel apart.

Surinaamse pom
Surinaamse pom

Pomtayer maken –10 minuten

Haal de geraspte pomtayer uit de verpakking en meng deze direct met 3 eetlepels piccalilly, het sap van een halve citroen en het sap van een sinaasappel. Het zuur zal voorkomen dat de pomtayer zal verkleuren.

Verkruimel een maggi blokje erbij en voeg de resterende selderij, 2 eetlepels ketchup, 1 eetlepel suiker en een eetlepel gemalen piment toe.

Voeg ongeveer 40 ml van de saus toe aan de pomtayer, meng goed en breng op smaak met zout, zwarte peper en citroensap indien nodig.

Surinaamse pom met zuur
Surinaamse pom met zuur

Surinaamse pom afmaken – 1 uur + wachttijd

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet een ovenschaal in met boter.

Begin met de helft van de pomtayer, leg hier de stukken kip op en verdeel het ui mengsel erover.

Zelf Surinaamse pom maken
Zelf Surinaamse pom maken

Verdeel de rest van de pomtayer over de kip en strijk de bovenkant glad. Verdeel de saus over de bovenkant van de pom.

Zelf Surinaamse pom maken 2
Zelf Surinaamse pom maken 2

Bak de pom 45 minuten in de oven en draai de ovenschotel dan zodat alle kanten gelijkmatig kleuren. Bak de pom nogmaals 45 minuten en controleer of deze gaar is. Dit kun je controleren met een vork, wanneer de vork er schoon uitkomt is de pom gaar.

Laat de pom nog even staan voor je deze gaat aansnijden, anders zal deze te zacht zijn. Het liefst laat je de pom een nacht staan, zo wordt deze stevig en zijn alle smaken ingetrokken. Je kunt deze dan opwarmen in de oven, dek de pom dan af met aluminiumfolie. Eet smakelijk!

Tips!

Wat is pomtayer?

Pomtayer (pomtajer, tayer, tajer) is een wortelknol van de tayerplant. De tayer heeft iets weg van aardappel, ofwel ‘pommes’ in het Frans en daar komt de naam pomtayer hoogstwaarschijnlijk vandaan.

Waar kan ik pomtayer kopen?

Pomtayer, ofwel pongtaya, wordt geraspt verkocht in de meeste toko's. Doorgaans van het merk Lufo en vind je in de vriezer.

Hoe serveer je Surinaamse pom?

Surinaamse pom wordt vaak geserveerd met kousenband als een hoofdmaaltijd. De pom wordt dan na het stevig worden kort opgewarmd in de oven of magnetron.

Daarnaast wordt de pom geserveerd op het bekende en populaire broodje pom. Hierbij worden Surinaamse puntjes samen met de pom opgewarmd in de oven of magnetron waarna ze worden geserveerd met Surinaams zuurgoed.

Wat vind je van dit recept?

9 waarderingen
😍
9
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Surinaamse pom"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.