Paratha - Indiaas platbrood
😍 14Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Paratha - Indiaas platbrood veganistisch

Paratha is ook wel te omschrijven als gelaagd platbrood, omdat de dunne laagjes dit brood juist zo lekker maakt! Een makkelijk en heerlijk Indiaas platbrood.

Paratha - Indiaas platbrood ingrediënten
Recept paratha - indiaas platbrood

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-05-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
40 minuten

Dit recept voor gelaagd platbrood (paratha) komt uit het boek ‘de Bijbel van de Indiase keuken’ van Paulami Joshi.

Voorbereiding – 10 minuten + wachttijd

Meng het volkoren tarwemeel samen met een eetlepel olie en een theelepel zout in een middelgrote kom.

Voeg geleidelijk 125 ml - 150 ml water toe en kneed met de hand. Als het deeg te droog en kruimelig is voeg je nog een beetje extra water toe. Als het deeg te nat is voeg je een klein beetje extra meel toe.

Kneed het deeg ongeveer 8 - 10 minuten zodat het deeg soepel en samenhangend is. Dek de deegbal af met een schone theedoek en laat 20 minuten rusten.

Paratha - Indiaas platbrood
Paratha - Indiaas platbrood

Paratha afmaken – 30 minuten

Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en draai er ballen van. Bestuif het werkblad met bloem en rol een balletje uit tot een cirkel.

Zelf paratha maken - stap 1 van 5
Zelf paratha maken - stap 1 van 5

Besmeer de cirkel met een dun laagje olie en besprenkel met een beetje volkorenmeel.

Vouw de cirkel door de helft en besmeer nogmaals met olie en besprenkel met een beetje volkorenmeel.

Zelf paratha maken - stap 2 van 5
Zelf paratha maken - stap 2 van 5

Vouw nogmaals dubbel zodat je een kwart cirkel hebt.

Zelf paratha maken - stap 3 van 5
Zelf paratha maken - stap 3 van 5

Rol dit uit tot een driehoek van ongeveer 15 minuten met een dikte van 2 - 3 milimeter.

Zelf paratha maken - stap 4 van 5
Zelf paratha maken - stap 4 van 5

Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en bak de paratha 1 tot 2 minuten aan beide kanten.

Zelf paratha maken - stap 5 van 5
Zelf paratha maken - stap 5 van 5

Besmeer beide kanten dan met een dun laagje olie en bak nog ongeveer 20 seconden per kant tot deze mooi bruin zijn.

Laagjes in de paratha
Laagjes in de paratha

Herhaal met het overige deeg. Dit makkelijke platbrood is het lekkerste als het nog warm is met een klontje boter en wordt meestal geserveerd bij curry, dahl, kipspiesjes en nog veel meer Indiase gerechten. Eet smakelijk! 

Tips!

Hoe krijg je de laagjes in paratha?

Om de laagjes in paratha te krijgen is de verhouding bloem en water het meest belangrijk. Het deeg behoort niet kruimelig of plakkerig te zijn.

Het kneden is belangrijk om de laagjes perfect te krijgen. Het lang kneden tot het deeg zacht en soepel is, is heel belangrijk. Je kunt het deeg eventueel ook kneden met een elektrische mixer.

Kan ik de olie vervangen door boter (ghee)?

Je kunt eventueel ghee gebruiken i.p.v. olie, maar het zal de paratha minder zacht maken. Zeker bij koudere temperaturen zal het brood harder worden.

Wat vind je van dit recept?

14 waarderingen
😍
14
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
196.39 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
31.1 g
0.75 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
4.19 g
0.5 g
Eiwitten
5.7 g
Vezels
5.5 g
Natrium
602.5 mg
Mineralen
Ijzer
0.4 mg
Calcium
10.15 mg
Magnesium
64.35 mg
Kalium
64.35 mg
Fosfor
200 mg
Koper
0.15 mg
Zink
1.45 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
0 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
0 mg
Vitamine B1
0.2 mg
Vitamine B2
0.03 mg
Vitamine B6
0.11 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
17.5 µg
Vitamine E
0 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Paratha - Indiaas platbrood"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.