Witlof uit de oven met aardappelpuree
😍 32Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Witlof uit de oven met aardappelpuree

Witlof uit de oven is altijd een goed idee, heerlijk met aardappelpuree en walnoten voor een herfstig tintje. Een makkelijke witlof ovenschotel met of zonder spekjes.

1 uur
4 personen
Witlof uit de oven met aardappelpuree ingrediënten
Recept witlof uit de oven met aardappelpuree

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-10-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 28-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur

Voorbereiding – 30 minuten

Vul twee middelgrote pannen met water en breng aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in stukken, kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar in een middelgrote pan. 

Verwijder de buitenste bladeren van de witlof en snijd met een klein mesje een deel van de harde kern weg. Kook de witlof ook ongeveer 20 minuten in de tweede pan. Leg een kleinere deksel of bord op de witlof, zodat deze onder water zal blijven. De witlof zal anders drijven en hierdoor verkleuren en niet gelijkmatig gaar worden. 

Bak ondertussen de spekjes enkele minuten in een bakpan en zet deze opzij.

Witlof uit de oven met aardappelpuree
Witlof uit de oven met aardappelpuree

Witlof uit de oven met aardappelpuree afmaken – 30 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Controleer of de witlof zacht is geworden en giet de witlof en aardappelen af. Maak een gladde puree van de aardappelen en maak de puree smeuïg met een klont boter en een scheut melk. 

Breng de aardappelpuree op smaak met peper en zout en verdeel over de bodem van een ovenschaal, verdeel hier eventueel gebakken spekjes over. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de gare witlof stronken, snijd deze door de helft en leg deze op de puree.

Maak af met een handvol geraspte kaas en bak de witlof ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven. De exacte tijd is afhankelijk van de oven.

Hak ondertussen een handvol walnoten grof en serveer de witlof ovenschotel met gehakte walnoten en tijm. Eet smakelijk!

Tips!

Kan ik de spekjes vervangen?

De spekjes geven een extra lekkere textuur en smaak aan de witlofschotel. Je kunt natuurlijk ook plakken ham gebruiken, zoals in een klassieke witlof ovenschotel.

Moet ik de witlof eerst voorkoken?

Als je de witlof rauw op de aardappelpuree legt zal deze niet zacht worden in de oven, voorkoken is hiervoor noodzakelijk.

Wat vind je van dit recept?

32 waarderingen
😍
32
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
616.11 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
47.86 g
0.52 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
31.8 g
12.43 g
Eiwitten
25.81 g
Vezels
10.65 g
Natrium
1419.13 mg
Mineralen
Ijzer
4.27 mg
Calcium
247.61 mg
Magnesium
104.56 mg
Kalium
104.56 mg
Fosfor
406.26 mg
Koper
0.92 mg
Zink
2.56 mg
Jodium
0.52 µg
Selenium
7.52 µg
Vitamines
Vitamine C
50.45 mg
Vitamine D
0.13 mg
Vitamine A
28.53 mg
Vitamine B1
0.51 mg
Vitamine B2
0.48 mg
Vitamine B6
1.05 mg
Vitamine B12
1.06 µg
Foliumzuur
82.98 µg
Vitamine E
0.58 mg
Vitamine K
3.36 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Witlof uit de oven met aardappelpuree"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.