Witlof met ham en kaassaus
😍 14Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Witlof met ham en kaassaus

Dit witlof met ham en kaassaus gerecht is lekker op elke dag van de week. Heerlijke gekookte witlof met de lekkerste kaassaus uit de oven.

40 minuten
4 personen
Witlof met ham en kaassaus ingrediënten
Recept witlof met ham en kaassaus

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-09-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
25 minuten
Totale tijd
40 minuten

Voorbereiding – 15 minuten

Vul de middelgrote pan met water en breng dit aan de kook. Verhit de oven voor tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Maak de witlof schoon door het harde deel eruit de halen met een klein mesje en verwijder de buitenste bladeren.

Kook de witlof 10 minuten lang, of tot deze bijna volledig gaar zijn. Let hier wel op, anders heb je een pan vol te ver doorgekookte witlof. De exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de witlof. 

Haal de witlof uit de pan, giet deze af en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Knijp er zoveel mogelijk water uit zodra de witlof is afgekoeld. Doe dit voorzichtig en gebruik beide handen hiervoor, probeer de witlof niet te breken.

Smelt boter in een kleine sauspan op middel-laag vuur, voeg dan de bloem toe. Roer met behulp van een houten lepel totdat er een roux ontstaat. Een roux is niet meer dan boter en bloem als bindmiddel voor een saus.

Tip: je kunt een roux gebruiken als basis voor veel verschillende sauzen! Als de roux wit geworden is, giet en vermeng (met een garde) de volle melk in het pannetje.

Giet niet alle melk in 1 keer erbij. Blijf roeren totdat er een mooie, gladde saus ontstaat. Breng op smaak met peper, zout en (verse) geraspte nootmuskaat.

Roer er dan de kaas doorheen, gebruik een kaas die makkelijk smelt zoals een jonge Gouda kaas. Zet het vuur uit. 

Witlof met ham en kaassaus
Witlof met ham en kaassaus

De witlof met ham en kaassaus afmaken – 25 minuten

Vet de ovenschaal in met boter en doe 1 of 2 plakken ham om elke witlof. Voeg afhankelijk van de dikte van de witlof meer of minder ham toe. Plaats de witlof met ham in de ovenschaal.

Herhaal deze stap voor de resterende 3 met ham ingepakte witlof stronken. Giet de kaassaus eroverheen en voeg eventueel nog een beetje extra geraspte kaas bovenop. Bak 20 minuten lang in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.

Garneer eventueel met verse peterselie. De witlof met ham en kaassaus is heerlijk met bijvoorbeeld aardappelpuree, eet smakelijk!

Tips!

Welke kaas voor witlof met ham en kaas?

Je kunt verschillende soorten kaas gebruiken, meestal wordt er jonge of belegen kaas gebruikt. Je kunt eventueel ook een pittigere kaas gebruiken, zoals Gruyère of Comté.

Mijn witlof met ham en kaas is nat, wat nu?

Knijp de gekookte witlof altijd heel goed uit. Mocht de witlof met ham en kaas na het bakken alsnog erg nat zijn kun je de volgende keer eens proberen om sneetjes brood onderin de ovenschaal te leggen, het brood zal het vocht opnemen.

Wat vind je van dit recept?

14 waarderingen
😍
14
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
2 reacties op "Witlof met ham en kaassaus"
Johan De Beule zegt op 21-04-2020
Ik ben aangenaam verrast door uw recepten. Belgische; Oostends vispannetje, Gentse waterzooi met kip / of / vis, Paling in het groen ( Zurkel o.a.) , tarte al djote nivelles, Mosselen.--> VITAL Gelrode 10 à 20 bereidingen op het menu... Voor witloofrolletjes leggen wij droog brood onder in ovenschotel, vangt het vocht op. Voor een Belg wat verwarrend; Indisch, Indonesisch, Javaans, Oosters, enz, hier is dat vrij onbekend, waar zit het onderscheid?
Ohmydish zegt op 21-04-2020
Hoi Johan, dankjewel voor je bericht! Indisch komt van Nederlands-Indië, dus de koloniën en daardoor is het veelal een mengelmoes van o.a. de Indonesische smaken aangepast naar de Nederlandse smaak. Indonesisch betekent authentieke gerechten uit Indonesië, maar dit heeft vele eilanden dus ook veel eigen specialiteiten per eilanden. Javaans is verwant aan Indonesisch, aangezien Java een deel van Indonesië is. Het heeft ook weer invloeden van anderen landen. Indiaas is de keuken uit India. Oosters betekent letterlijk uit het Verre Oosten, het continent Azië. Hopelijk is dit zo een beetje duidelijk, fijne dag! :)

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.