Surinaamse bruine bonen met rijst
😍 26Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Surinaamse bruine bonen met rijst

BB met R, ofwel Bruine Bonen met Rijst is een simpel en lekker doordeweeks Surinaams gerecht. Een lekkere combinatie van bruine bonen, kip, spekjes en madame Jeanette.

55 minuten
4 personen
Surinaamse bruine bonen met rijst ingrediënten
Recept surinaamse bruine bonen met rijst

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Marco Bax

Gemaakt door Marco

Geplaatst op 08-01-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 55 minuten.

Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.

Bijgewerkt op: 30-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
45 minuten
Totale tijd
55 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Pel en snijd het uitje en 3 knoflookteentjes in zo klein mogelijke stukjes. Snijd ook 1 of 2 kleine tomaten in fijne stukjes.

Mocht je gebruik maken van zoutvlees, laat het vlees dan eerst uitkoken. Snijd de kip of het zoutvlees in blokjes. Laat de bruine bonen uitlekken in een zeef of vergiet.

Snijd een ½ rood uitje in dunne ringen, deze zullen ter garnering van het gerecht gebruikt gaan worden.

Surinaamse bruine bonen met rijst
Surinaamse bruine bonen met rijst

De Surinaamse bruine bonen met rijst afmaken – 45 minuten

Bereid alvast voor 4 personen rijst, gebruik hiervoor een rijstkoker of simpelweg een pan met water.

Verhit een scheut zonnebloemolie in de grote kookpan. Fruit de ui en knoflook aan tot glazig. Voeg tomatenblokjes toe samen met 2 maggi blokjes, 2 kruidnagels, 8 pimentkorrels en een ½ eetlepel suiker.

Voeg na ongeveer 5 minuten het zoutvlees (of kip) en de gerookte spekjes toe en bak het vlees gaar. Voeg de uitgelekte bruine bonen (ongeveer 465 gram uitgelekt) toe aan de grote pan.

Roer alles goed om met een pollepel, voeg eventueel een klein beetje water toe. Leg een hele Madame Jeanette peper bovenop de bruine bonen en plaats de deksel op de pan.

Laat de Surinaamse bruine bonen met rijst een 10-tal minuten op laag vuur sudderen. Breng op smaak met zwarte peper.

Tip: laat de Madame Jeanette peper niet open gaan anders zal het gerecht veel te pittig worden.

Serveer de bruine bonen met rijst, ingelegde komkommer en de rode ui ringen. Garneer met in kleine stukjes gesneden selderijblad. Eet smakelijk!

Tips!

Kan ik de maggiblokjes vervangen?

Heb je geen maggiblokjes in huis? Dan kun je deze vervangen met kippenbouillonblokjes, deze geven niet de typische maggi smaak af maar ook erg lekker.

Wat is bb met r?

BB met R staat voor Bruine Bonen met Rijst. Een typisch gerecht dat vaak gegeten wordt in Suriname.

Waarom gebruik je een Madame Jeanette peper?

De Madame Jeanette peper geeft een heerlijk aroma af, gebruik bij voorkeur een gele peper. Deze zijn het meest smaakvol en geuren het beste.

Wat vind je van dit recept?

26 waarderingen
😍
26
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Surinaamse bruine bonen met rijst"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.