Plaattaart met witte asperges en ei
😍 31Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Plaattaart met witte asperges en ei

Een plaattaart met witte asperges en ei is een heel goed idee voor de lunch. Een echt lente gerecht met witte asperges, ei en ham.

1 uur
4 personen
Plaattaart met witte asperges en ei ingrediënten
Recept plaattaart met witte asperges en ei

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-05-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur

Voorbereiding – 30 minuten

Schil de witte asperges. Voel met je vingers of je geen stukje vergeten bent, aangezien aspergeschillen draderig zijn om te eten. Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af en leg de asperges in koud water om te voorkomen dat ze gaan verkleuren.

Plaats de aspergeschillen en kontjes in een grote pan en vul met koud water. Voeg een klontje boter en zout toe om een smaakvol water te maken en breng aan de kook. Haal na ongeveer een kwartier de aspergeschillen en kontjes uit het water. 

Plaats de geschilde asperges in het smaakvolle water en kook ze zachtjes gaar in ongeveer 15 minuten. De witte asperges zijn gaar als je ze een beetje kunt buigen.

Was ondertussen de kleine prei en snijd deze in ringen. Verwarm een klontje boter in een middelgrote bakpan en stoof hierin de prei gaar in ongeveer 10 minuten. Snijd de ham in stukjes.

Verhit de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Plaattaart met witte asperges en ei
Plaattaart met witte asperges en ei

Plaattaart met witte asperges en ei afmaken – 30 minuten

Plaats het bladerdeeg op het bakpapier, vouw de randen naar binnen en prik gaatjes in het deeg met een vork. Meng crème fraîche met een snuf nootmuskaat en breng op smaak met peper en zout. 

Verdeel de crème fraîche over de bodem van het bladerdeeg en verdeel daar een handvol geraspte grana padano over.

Verdeel hier de gestoofde prei over en leg de asperges erop. Verdeel de stukjes ham over de asperges en breek 3 eieren in het midden. 

Bak de plaattaart gaar en mooi goudbruin in ongeveer 15 tot 20 minuten. Het is extra lekker als de eidooiers nog redelijk zacht zijn. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven die je gebruikt. Garneer eventueel met peterselie of bieslook en serveer direct. Eet smakelijk!

Tips!

Kun je deze plaattaart ook maken met groene asperges?

Ja, je kunt de witte asperges ook vervangen door groene asperges. Groene asperges hoeven niet voorgekookt te worden, aangezien deze beetgaar juist het allerlekkerste zijn.

Welke soort bladerdeeg kun je het beste gebruiken voor een plaattaart?

Je kunt in principe elk soort bladerdeeg gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een rol bladerdeeg, deze kan rond of rechthoekig zijn. Je kunt ook de vierkantjes uit de diepvries gebruiken, deze kun je gemakkelijk aan elkaar plakken met een klein beetje water.

Wat vind je van dit recept?

31 waarderingen
😍
31
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
2 reacties op "Plaattaart met witte asperges en ei"
Frans Vereijken zegt op 14-06-2021
Lekker.........zo zijn wij in Limburg niet gewend om asperges te eten. Komt vaker op tafel :)
Ohmydish zegt op 14-06-2021
Dankjewel! Zo zijn wij ze in Limburg zeker niet gewend, eens een keer iets anders en ook erg lekker :-)

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.