Knolselderij
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over knolselderij

Er bestaan verschillende soorten knolselderij, en wat doe je met het blad? Hoe bewaar je knolselderij het beste?

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 18-01-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-01-2024

Inhoudsopgave

Knolselderij is een groente uit de oudheid en wordt al eeuwenlang verbouwd. Zeer geurig en deze rustieke groente kan zowel rauw als gekookt worden gegeten.

De gezondheidsvoordelen van knolselderij

Knolselderij is een vezelrijke groente indien rauw geconsumeerd, maar ook boordevol sporenelementen, vitamine C en kalium. Knolselderij is heel goed voor het zenuwstelsel, de bloeddruk en de spierfunctie. 

Deze groente is een bron van vitamine B9, gunstig voor cel vernieuwing en ontwikkeling van de foetus bij zwangere vrouwen. 

Het wordt ook aanbevolen voor de groei van jonge kinderen en degenen die herstellen, omdat het de stofwisseling helpt versterken en het zenuwstelsel verbetert.

Wanneer is knolselderij verkrijgbaar?

Het piekseizoen van de knolselderij loopt van oktober tot maart.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X
X
X

Hoe bewaar je knolselderij?

Na aankoop blijft knolselderij lang goed in de groentelade van de koelkast of in een kelder.

Als je de knolselderij al hebt geschild of geraspt, kun je deze maar enkele dagen in de koelkast bewaren. Voeg hier dan een beetje citroensap aan toe om verkleuren te voorkomen.

Je kunt de knolselderij ook invriezen. Schil de knolselderij, snijd hem in stukjes en blancheer deze enkele minuten in kokend water. Dompel deze vervolgens onder in een bak met koud water. Giet af en verdeel over diepvrieszakken.

Hoe kies je de juiste knolselderij?

Neem geen te grote knolselderij en controleer of deze echt zwaar is. Klop zacht op de knolselderij om ervoor te zorgen dat deze niet hol klinkt. De kleur behoort egaal te zijn en zonder bruinachtige vlekken of kneuzingen.

De soorten knolselderij

Er zijn veel verschillende soorten knolselderij, deze worden onderverdeeld in kortloof of langloof knolselderij. De bladeren, ofwel bladselderij, kunnen ook worden gegeten. Deze zijn heerlijk in bijvoorbeeld soep of in een aardappel-knolselderijpuree.

Voedingswaarde
Per 70 gram venkel
Energiewaarde
27 kcal
Vet
0 gram
Voedingsvezels
3,4 gram
Eiwitten
1,4 gram plantaardig
Koolhydraten
3,5 gram
Natrium/zout
0,14 gram zout

Tips!

Hoe snijd je knolselderij?

Knolselderij kun je met een groot mes schillen, snijd hiervoor rondom de schil weg. Hierna kun je de knolselderij het beste even wassen.

Knolselderij kan rauw geraspt gegeten worden als salade, je kunt de knolselderij ook koken, bakken, grillen, roosteren of stomen. Je kunt de knolselderij zelfs garen op de barbecue, er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Wat is knolselderij precies?

Knolselderij - apium graveolens - is de wortel van een kruidachtige groenteplant met een hoogte tussen 50 cm en 80 cm. Knolselderij is vlezig, groot van formaat en vrij rond van vorm. Ze hebben veel vertakte wortels die tot diep in de grond kunnen doordringen. 

Deze groente heeft een gemiddelde diameter van 10 cm. Het gewicht ligt over het algemeen tussen 800 gram en 1 kilo. Hoewel het een groente is die al sinds de oudheid bekend is, is de teelt ervan veel recenter dan die van bleekselderij. Het dateert uit het begin van de 18e eeuw.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Knolselderij"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met knolselderij

36 resultaten gevonden
1
2
...
9

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.