Bleekselderij
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over bleekselderij

Welke soorten bleekselderij bestaan er, hoe kun je deze het beste bewaren en hoe bereid je bleekselderij?

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 03-12-2022.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 03-12-2022

Inhoudsopgave

Bleekselderij wordt gekweekt voor de stengels, die zowel rauw als gekookt kunnen worden gegeten. Bleekselderij heeft een krachtige en aromatische smaak waardoor het als smaakmaker kan dienen in veel gerechten. Zo worden de bladeren ervan vooral in soepen gebruikt.

De gezondheidsvoordelen van bleekselderij

Bleekselderij is een uitstekende eetlustremmer. Het bevat slechts 21 calorieën per 100 gram en zit vol met water (93,5% water).

Selderij bevat luteïne, bètacaroteen en flavonoïden die krachtige antioxidanten zijn. Deze hebben met name ontstekingsremmende eigenschappen, ze helpen bij het bestrijden van veroudering van de huid en beschermen de ogen. 

Bleekselderij is rijk aan mineralen en vooral aan kalium, waardoor het een vocht afdrijvende groente is.

Wanneer is bleekselderij verkrijgbaar?

Bleekselderij is van mei tot november verkrijgbaar.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X
X
X
X

Hoe kun je bleekselderij het beste bewaren?

Bleekselderij is na aankoop niet lang houdbaar. Je kunt deze het beste bewaren in de groentela van je koelkast. Om te voorkomen dat ze te snel beschadigen, kun je de stengels ook eerst in een schone doek wikkelen.

Als je de bleekselderij rauw gaat eten, kun je hier beter niet te lang mee wachten aangezien de stengels na verloop van tijd draderig kunnen worden.

Je kunt bleekselderij invriezen door deze in stukken eerst kort te blancheren. Daarna terug te koelen in ijswater en vervolgens invriezen in diepvrieszakken.

Hoe kies je de juiste selderij?

Let op de kleur van de stengels en de bladeren. Deze behoren intens groen te zijn. Zorg ervoor dat de stengels geen bruinachtige plekken of kneuzingen hebben.

Een ander ding om te controleren is de textuur van de selderij. De stengels moeten broos zijn en niet verdord. Als er vloeistof uit de stengels komt, is dit een teken van versheid.

De soorten bleekselderij

Er zijn verschillende soorten bleekselderij, sommige soorten zijn groener en andere lichter van kleur. Deze worden onderverdeeld in zelf-blekende soorten en groenblijvende soorten.

Voedingswaarde
Per 70 gram bleekselderij
Energiewaarde
10 kcal
Vet
0 gram
Voedingsvezels
0.8 gram
Eiwitten
0,7 gram plantaardig
Koolhydraten
1,4 gram
Natrium/zout
0,1 gram zout

Tips!

Wat is bleekselderij?

Bleekselderij - apium graveolens var - is een kruidachtige groenteplant die tussen de 40 en 60 cm hoog wordt. Een stengel bleekselderij weegt gemiddeld 30 gram. 

Hoe bereid je bleekselderij?

Bleekselderij wordt vaak gebruikt om extra smaak te geven aan een zelfgemaakte bouillon. Bleekselderij combineert ook goed met bijvoorbeeld kip of vis in een soep, ovenschotel, gratin of gekookt als bijgerecht. 

Rauwe bleekselderij is heerlijk als salade of snack met bijvoorbeeld hummus.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Bleekselderij"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met bleekselderij

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.