Hele gebraden eend
😍 60Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Hele gebraden eend

Een hele gebraden eend is hét pronkstuk op de kersttafel. Met dit recept kan het niet mis gaan voor een perfect gegaarde eend. Met een vulling van groenten.

1 uur 45 minuten
8 personen
Hele gebraden eend ingrediënten

Recept hele gebraden eend

Ingrediënten

8 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-12-2016, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Bijgewerkt op: 22-12-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
1 uur 30 minuten
Totale tijd
1 uur 45 minuten

Voorbereiding – 15 minuten

Schil de wortels met de dunschiller en was de wortels en bleekselderij stengels en snijd deze in kleine stukjes. Maak de stukjes niet te groot, dat maakt het lastiger om de eend ermee te vullen en het zal niet tegelijk met de eend gaar zijn.

Pel de knoflooktenen en uien en snijd deze grof. Meng het gerookte paprika poeder met zout en peper in de kleine kom.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Dep de eend goed droog met keukenpapier en verdeel het kruidenmengsel aan de binnen- en buitenkant van de eend.

Vul de eend met de knoflook, takjes verse tijm, wortel, uien en bleekselderij. Bind de poten eventueel bij elkaar zodat de groentevulling in de eend blijft zitten. 

Hele gebraden eend
Hele gebraden eend

De hele gebraden eend afmaken – 1,5 uur

Leg de eend met groenten op het oven rooster en plaats de plaat onder het rooster om het eendenvet op te vangen tijdens het bakken. Bak de eend mooi rosé in iets minder dan 1,5 uur.

Bedruip de eend af en toe met het eendenvet tijdens het bakken. De kerntemperatuur voor een mooie eend die niet te gaar behoort te zijn, is 53 graden Celsius.

Aansnijden van een hele gebraden eend
Aansnijden van een hele gebraden eend

Plaats de eend op de serveerschaal en garneer eventueel met partjes sinaasappel en takjes tijm. Snijd de eend aan met een scherp mes.

Serveer de eend met bijvoorbeeld pommes duchesse samen met de vulling van de eend. Eet smakelijk!

Tips!

Waar kan ik een hele eend kopen?

Een hele eend is te koop bij een poelier en soms bij de grotere supermarkt of de groothandel.

Waar kan ik het eendenvet na het bakken voor gebruiken?

Het eendenvet dat je hebt opgevangen in de oven kun je gebruiken om bijvoorbeeld aardappels in te bakken.

Kan ik andere groenten gebruiken?

Je kunt behalve bleekselderij en wortel bijvoorbeeld ook pastinaak of andere wintergroenten gebruiken.

Wat vind je van dit recept?

60 waarderingen
😍
60
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
1099.98 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
10.72 g
7.34 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
91 g
25.11 g
Eiwitten
58.56 g
Vezels
3.49 g
Natrium
797.93 mg
Mineralen
Ijzer
7.62 mg
Calcium
104.75 mg
Magnesium
49.78 mg
Kalium
49.78 mg
Fosfor
657.2 mg
Koper
1.51 mg
Zink
3.57 mg
Jodium
0.11 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
25.91 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
1.99 mg
Vitamine B1
1.02 mg
Vitamine B2
0.7 mg
Vitamine B6
1.41 mg
Vitamine B12
8.75 µg
Foliumzuur
47.94 µg
Vitamine E
0 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
10 reacties op "Hele gebraden eend"
Jan de Hoon zegt op 22-12-2019
hallo ik heb een vraag ik wil eend braden maar tijn kan ik niet aankomen ik woon in de filipijnen en daar is niet alles te krijgen kan ik wat anders gebruiken voor het tijm groetjes jan
Ohmydish zegt op 22-12-2019
Hallo Jan, welke kruiden kun je daar wel kopen? Rozemarijn of oregano is bijvoorbeeld ook wel een optie voor bij de eend. Groetjes en alvast fijne feestdagen!
Jan de Hoon zegt op 23-12-2019
ik heb vandaag tijm gevonden maar is zeer fijn oregano is wel te krijgen maar ik moet er wel een eind voor rijden groetjes jan
Jan de Hoon zegt op 23-12-2019
hallo bleekselderij is hier ook niet aan te komen wat kan ik wat anders gebruiken groetjes jan
Ohmydish zegt op 23-12-2019
Hallo Jan, oei wat onhandig! Wij zijn zelf naar Frankrijk verhuisd aantal jaren geleden dus ik herken de zoektocht naar sommige ingrediënten (en het ver moeten rijden ervoor)! De tijm die erg fijn is zou ook wel moeten kunnen, en hebben ze daar wel venkel? Dat zou je evt kunnen gebruiken ipv bleekselderij. Groetjes
Jonathan zegt op 06-11-2021
Op hoeveel graden moet deze eend 1,5 uur in de oven gebraden worden?
Ohmydish zegt op 06-11-2021
Hoi Jonathan, in de tekst bij het voorbereiden staat dat je de oven moet voorverwarmen op 180 graden Celsius. Het staat na het snijden van de ui en knoflook, maar ik zal er even een aparte zin van maken zodat het duidelijker is :) Fijn weekend, liefs Véronique
Jonathan zegt op 06-11-2021
Ohja klopt zag het nu net ook. Had het nochtans enkele keren overzien maar blijkbaar toch over gekeken. Jonathan. En voor er een krokantere korst a la peking duck van te maken, zou ik hier ook best wat sneetjes in het vel snijden of moet het zo wel lukken?
Jonathan zegt op 06-11-2021
Ofja het is puur voor het rosé te krijgen, veronderstel ik? Jonathan
Ohmydish zegt op 06-11-2021
Na 1,5 uur op 180 graden is de eend inderdaad mooi rosé, als je deze langer bakt zal deze snel te droog worden. De eend heeft al een mooie krokante korst dan, maar je zou de eend eventueel nog even heel kort onder de grillstand van je oven kunnen leggen zodat deze iets krokanter is. Een pekingeend wordt extra krokant zodat deze ingesmeerd wordt met een saus (ook wel lak genoemd), deze lak gaat karamelliseren. Zo'n ontzettend krokante buitenkant kun je met mijn recept niet krijgen, maar wel een licht krokante buitenkant.

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.