Zelf kippenbouillon maken
😍 2Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf kippenbouillon maken

Er zijn veel verschillende soorten bouillons, deze kippenbouillon is heerlijk vol van smaak. Een goede manier om je koelkast leeg te maken.

Zelf kippenbouillon maken is best makkelijk, lekker en een goede manier om je koelkast leeg te maken. Er zijn veel verschillende soorten bouillons, op deze pagina leggen we je uit hoe je zelf kippenbouillon kunt maken. 

Kippenbouillon is vol van smaak, precies zoals je in restaurants zou krijgen. Een kippenbouillon hoort wat geleiachtig te zijn wanneer deze afgekoeld is, dit houdt in dat het aromatischer is en dikker dan water. Het heeft een geweldige smaak en geeft elke saus een goede basis. 

Het doel van dit basisrecept kippenbouillon is om een duidelijke kip en groente-smaak te hebben, zodat je deze in veel recepten kunt gebruiken.

Elke kok heeft zijn eigen favoriete ingrediënten om bouillons mee te maken, probeer die van jezelf te vinden.

De meeste restaurants hebben altijd grote pannen op het vuur staan om overgebleven groenten in te doen waarmee een bouillon gemaakt kan worden. Dit is een typisch 'keukengeheim' om de lekkerste sauzen en soepen mee te maken.

Zelf kippenbouillon maken ingrediënten
Recept zelf kippenbouillon maken

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-05-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-05-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
0 minuten
Kooktijd
2 uur
Totale tijd
2 uur

Zelf kippenbouillon maken – 2 uur

Begin met het snijden van de groentes. Je hoeft de ui en wortels niet te schillen. Snijd alle groentes grof, het maakt niet veel uit hoe je dit doet. Na het bereiden van de bouillon gooi je de restanten namelijk weg. 

Het doel van de groentes is om smaak af te geven aan het water. De makkelijkste en snelste manier om dit te doen is door de gesneden groenten in een vergiet te doen en daarna te wassen met koud, stromend water. 

Kies delen van een kip, het maakt niet veel uit of je een heel kip-karkas gebruikt of enkel de poten. Gebruik wat je in huis hebt. Je kunt een lichte bouillon maken door alles in een pan te doen en er dan water overheen te gieten.

Zet het vuur hoger en laat de bouillon een aantal uren trekken. 

Wat een goede techniek is, is om de kippenpoten en groenten eerst even aan te bakken. Je kunt dit in een oven doen, om te voorkomen dat er onnodig veel afwas gemaakt wordt.

Verhit een grote braadpan op hoog vuur en voeg een klein scheutje olijfolie of een klontje boter toe. Voeg dan de kippenpoten toe en bak mooi goudbruin. 

Voeg dan de gesneden en gewassen groenten toe en bak een aantal minuten mee. De reden waarom we het lekkerder vinden om alles eerst even op te bakken is te danken aan de smaak die de ingrediënten af gaan geven aan het water.

De smaak is intenser en een bijkomend voordeel is dat de bouillon een mooiere en rijkere kleur krijgt. Voeg takjes rozemarijn, tijm en peterselie toe aan de pan.

Voeg dan de peperkorrels en laurierblaadjes toe. Giet koud water in de pan en sluit af met een deksel. Laat anderhalf uur op laag vuur pruttelen. Hoe langer je de kippenbouillon laat trekken, des te lekkerder zal de smaak zijn. 

Haal halverwege het koken het vet uit de pan dat naar boven is komen drijven. Zeef de ingrediënten na het koken uit de pan en laat de kippenbouillon geheel afkoelen. Je hebt nu een heerlijke basis voor soepen, sauzen en stoofpotjes. Geniet ervan!

Wat vind je van dit recept?

2 waarderingen
😍
2
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
334.66 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
5.79 g
2.76 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
16.75 g
5.04 g
Eiwitten
39.06 g
Vezels
2.97 g
Natrium
237.28 mg
Mineralen
Ijzer
3.44 mg
Calcium
102.55 mg
Magnesium
54.16 mg
Kalium
54.16 mg
Fosfor
386.72 mg
Koper
0.44 mg
Zink
4.33 mg
Jodium
16 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
26.18 mg
Vitamine D
2.4 mg
Vitamine A
65.16 mg
Vitamine B1
0.17 mg
Vitamine B2
0.27 mg
Vitamine B6
1.12 mg
Vitamine B12
10.6 µg
Foliumzuur
29.33 µg
Vitamine E
2.03 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Zelf kippenbouillon maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.