Zelf beurre blanc maken
😍 29Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf beurre blanc maken vegetarisch

Zelf beurre blanc maken is niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Een heerlijke witte wijnsaus met sjalotjes die perfect is bij vis. Een botersaus die fluweelzacht en romig is.

30 minuten
6 personen
Zelf beurre blanc maken ingrediënten
Recept zelf beurre blanc maken

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 07-12-2020, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
30 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Zorg ervoor dat de roomboter koud is, verdeel deze in vrij kleine blokjes en zet deze dan terug in de koelkast zodat de boter koud zal blijven.

Pel de sjalotjes en snijd deze fijn. 

Beurre blanc afmaken – 20 minuten

Verwarm de witte wijn samen met de sjalotjes in een kleine sauspan. Laat deze zachtjes koken tot deze tot minder dan de helft is ingekookt. 

Gebruik een garde en voeg blokje voor blokje de roomboter toe aan de sauspan. Roer met een garde en voeg pas een volgend blokje toe als de vorige volledig is opgenomen.

Zelf beurre blanc maken
Zelf beurre blanc maken

Blijf boter toevoegen en roeren tot alle boter is gebruikt en de saus mooi dik is geworden. Een saus binden met boter heet ook wel monteren. 

Je kunt de saus nu eventueel door een fijne zeef wrijven om de sjalotjes te verwijderen zodat je een gladde saus overhoudt. 

Breng de beurre blanc op smaak met peper en zout en voeg eventueel een eetlepel room toe. Deze saus is heerlijk bij (gebakken) vis, zeevruchten en groenten. Eet smakelijk!

Tips!

Welke boter gebruiken voor beurre blanc?

Gebruik voor een beurre blanc altijd echte roomboter en geen margarine!

Hoe kan ik beurre blanc opwarmen?

Je kunt beurre blanc niet opwarmen, aangezien de saus dan gaat schiften. Je kunt de saus dus het beste warm houden, als je deze pas later gaat serveren.

Welke wijn wordt gebruikt voor beurre blanc?

Een beurre blanc wordt ook wel een botersaus of witte wijnsaus genoemd. Je kunt hiervoor het beste een droge witte wijn gebruiken, in principe maakt het niet zoveel uit welke je precies gebruikt zolang het maar geen zoete witte wijn is.

Wat vind je van dit recept?

29 waarderingen
😍
29
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
212.44 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
2 g
0.34 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
21.59 g
14.02 g
Eiwitten
0.6 g
Vezels
0.62 g
Natrium
228.55 mg
Mineralen
Ijzer
0.37 mg
Calcium
18.46 mg
Magnesium
3.3 mg
Kalium
3.3 mg
Fosfor
10.01 mg
Koper
0.02 mg
Zink
0.06 mg
Jodium
0.34 µg
Selenium
0.01 µg
Vitamines
Vitamine C
3.27 mg
Vitamine D
0.32 mg
Vitamine A
0.26 mg
Vitamine B1
0 mg
Vitamine B2
0.01 mg
Vitamine B6
0.01 mg
Vitamine B12
0.01 µg
Foliumzuur
0.19 µg
Vitamine E
0.05 mg
Vitamine K
1.91 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
2 reacties op "Zelf beurre blanc maken"
Hélène zegt op 24-03-2024
Heerlijke saus, Véronique. Ik nam half azijn, half droge witte wijn en liet de sjalotjes in de saus zitten. Een weinig fijn gesneden, opgerold vers daslookblad uit de tuin erdoor vlak voor het opdienen. Vandaag over de aller-1e Limburgse asperges: mmmmh!
Ohmydish zegt op 25-03-2024

Wat heerlijk!! Ik ben jaloers op de Limburgse asperges hoor, hier in Zuidwest Frankrijk zijn de asperges toch wel minder lekker. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.