Zachte broodjes bakken
😍 14Geweldig
😋 1Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zachte broodjes bakken vegetarisch

Zachte broodjes bakken is niet alleen leuk om te doen, deze zachte witte puntjes zijn een heerlijk broodje die het lekkerste zijn met een laagje boter en hagelslag, toch?

50 minuten
6 personen
Zachte broodjes bakken ingrediënten
Recept zachte broodjes bakken

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-05-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 50 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 03-05-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
50 minuten

Voorbereiding – 30 minuten + wachttijd

Meng ongeveer 50 ml lauwwarme melk samen met 10 gram gist en 25 gram suiker. Zorg ervoor dat de melk niet te heet is, hierdoor zal de gist namelijk minder goed werken. Laat het gistmengsel ongeveer 10 minuten staan tot deze gaat schuimen.

Je kunt een elektrische mixer gebruiken of kneed het deeg met de hand. Meng 500 gram bloem samen met 10 gram zout. Voeg geleidelijk het gistmengsel samen met de resterende lauwwarme melk toe.

Snijd 60 gram zachte boter in stukjes en voeg deze beetje bij beetje toe en blijf kneden tot een soepel en elastisch deeg. Dit zal ongeveer 10 minuten duren met een elektrische mixer. 

Verdeel het deeg in 12 gelijke delen en maak er bolletjes van. Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en dek af met een schone vochtige theedoek. Laat het deeg 20 minuten rijzen op een warme plek, je kunt ze eventueel in een oven van ongeveer 25 graden Celsius zetten.

Zachte broodjes bakken - voorbereiding 1
Zachte broodjes bakken - voorbereiding 1

Vorm na 20 minuten puntjes van de bolletjes, dit kun je het beste doen door de bolletjes plat te drukken en dan met beide handen aan de zijkanten op te bollen en maak er puntjes van. Leg deze met de naad naar beneden op het bakpapier.

Herhaal voor alle deeg balletjes en leg ze niet te ver van elkaar af op de bakplaat. Dek opnieuw af met de theedoek en laat de puntjes een uur lang rijzen.

Zachte broodjes bakken - voorbereiding 2
Zachte broodjes bakken - voorbereiding 2

De zachte broodjes bakken – 20 minuten

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (hetelucht).

Bak de broodjes zodra ze goed gerezen zijn mooi goudbruin in ongeveer 10 tot 15 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven.

Besmeer de broodjes direct vanuit de oven met een laagje boter.

Zachte broodjes bakken
Zachte broodjes bakken
Tips!

Hoe krijg ik mijn brood zacht?

Bewaar de broodjes na het bakken in een plastic zak om te zorgen dat ze zacht zullen blijven. 

Mijn broodjes rijzen niet goed, hoe komt dit?

Wanneer het deeg niet goed zal rijzen kan dit meerdere oorzaken hebben. Dit kan komen doordat de melk te heet was, hierdoor is de werking van de gist verminderd. Bij te koude melk zal de gist ook te weinig worden geactiveerd.

Daarnaast kan de omgevingstemperatuur te koud zijn, de vochtigheid van de omgeving is ook belangrijk of deeg goed zal rijzen of niet. Wat je kunt doen om de omgevingstemperatuur gelijk te houden, is het deeg laten rijzen in de oven. Zet de oven hiervoor op de laagste temperatuur, ongeveer 25 graden Celsius.

Wat vind je van dit recept?

15 waarderingen
😍
14
Geweldig
😋
1
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
428.77 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
64.91 g
7.99 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
11.13 g
6.54 g
Eiwitten
12.06 g
Vezels
2.63 g
Natrium
690.17 mg
Mineralen
Ijzer
0.92 mg
Calcium
73.97 mg
Magnesium
29.03 mg
Kalium
29.03 mg
Fosfor
132.71 mg
Koper
0.31 mg
Zink
1.29 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
0.92 mg
Vitamine D
0.17 mg
Vitamine A
0.11 mg
Vitamine B1
0.31 mg
Vitamine B2
0.5 mg
Vitamine B6
0.33 mg
Vitamine B12
0.18 µg
Foliumzuur
79.33 µg
Vitamine E
0 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Zachte broodjes bakken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.