Pastitsio
😍 24Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Pastitsio

Pastitsio is een heerlijk vullend Grieks gerecht en heeft iets weg van een lasagne vanwege de laagjes. Deze klassieker wordt soms ook pastitio of pasticcio genoemd.

1 uur 40 minuten
4 personen
Pastitsio ingrediënten
Recept pastitsio

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 17-05-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
1 uur 20 minuten
Totale tijd
1 uur 40 minuten

Voorbereiding – 5 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Vul een grote pan met water en breng aan de kook.

Tomatensaus maken – 15 minuten + wachttijd

Verhit een scheut olijfolie in een diepe bakpan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg na enkele minuten het gehakt toe en bak dit rul.

Voeg de laurierblaadjes en de kaneelstok toe en laat het gehakt nog enkele minuten langer bakken. Bak de tomatenpuree nog kort mee en voeg dan ook de passata en oregano toe. Plaats een deksel op de pan en laat de saus zachtjes koken.

Griekse pastitsio
Griekse pastitsio

Pastitsio afmaken – 1 uur + 5 minuten

Kook de pasta in de pan met water al dente en giet deze vervolgens af. Roer er een beetje olijfolie doorheen om te voorkomen dat de pasta gaat plakken.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Smelt 40 gram boter in een sauspan en voeg de bloem in één keer toe. Gaar de bloem nog kort en voeg dan geleidelijk de melk toe. Roer telkens glad met een garde om klontjes te voorkomen. 

Laat de bechamelsaus indikken en roer er 50 gram Parmezaanse kaas doorheen. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat, peper en zout. Haal de saus van het vuur en roer er dan één voor één de eieren door en roer direct glad.

Verwijder de laurierblaadjes en kaneelstok uit de tomatensaus en breng deze ook op smaak met peper en zout.

Plaats de helft van de pasta in een grote ovenschaal en verdeel hier 2 eetlepels bechamelsaus overheen en druk goed aan. Strooi hier een klein beetje extra kaas overheen en plaats dan al het gehakt eroverheen.

Verdeel hier de andere helft van de pasta overheen en maak af met de resterende bechamelsaus. Verdeel een laag geraspte Parmezaanse kaas over de bovenkant en dek de pastitsio losjes af met aluminiumfolie.

Bak de pastitsio met aluminiumfolie een half uur in de oven. Verwijder dan de folie en bak nog 15 minuten tot er een goudbruin korstje op zit. 

Als je een half uur wacht met aansnijden, zal de pastitsio zijn vorm beter behouden tijdens het aansnijden. Garneer eventueel met verse peterselie of oregano. Eet smakelijk!

Tips!

Waar kan ik Griekse buispasta kopen?

De buispasta die gebruikt wordt voor Pastitsio kun je soms bij delicatesse zaken kopen. Online zijn er verschillende webshops die deze specifieke dikte pasta verkopen. Er wordt vaak ook gebruik gemaakt van bucatini, deze extra dikke spaghetti is meestal bij de supermarkt te koop.

Je kunt de buispasta eventueel ook vervangen door penne, maar dan zal dan de Pastitsio uit elkaar vallen tijdens het aansnijden.

Welk gehakt voor pastitsio?

Je kunt gebruik maken van rundergehakt of gebruik half-om-half gehakt, het kan beide. Voor een extra spannende, maar niet traditionele kun je ook lamsgehakt gebruiken.

Kan ik de pastitsio invriezen?

Je kunt een restje pastitsio prima invriezen, dit doet geen enkele afbreuk aan de smaak.

Wat vind je van dit recept?

24 waarderingen
😍
24
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
2 reacties op "Pastitsio"
Jacqueline zegt op 05-02-2024
Ga 't recept maken.
Ohmydish zegt op 05-02-2024

Ben benieuwd wat je ervan gaat vinden. Eet smakelijk alvast! Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.