Lemper met gehakt
😍 18Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Lemper met gehakt

Lemper met gehakt is een variatie op de bekende lemper ajam, lekkere kleefrijst rolletjes met o.a. kokosroom en net zo kruidig en smaakvol.

Lemper met gehakt ingrediënten
Recept lemper met gehakt

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 08-02-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur
Kooktijd
1 uur
Totale tijd
2 uur

Voorbereiding – 1 uur

Let op: Het is aan te raden de kleefrijst enkele uren, of de hele nacht, te weken in ruim water.

Begin met de kleefrijst, week deze eerst enkele uren in ruim water. Giet de rijst dan af en spoel deze nogmaals af met water. Schenk een laag water in de pan en plaats de rijst in een vergiet, maak een kuiltje in het midden en stoom de rijst een half uur.

Maak ondertussen een smaakvol water door 300 ml water te mengen met 4 eetlepels kokosroom, de limoenblaadjes en zout naar smaak. Kneus de citroengras stengel, zo zal er meer smaak afgegeven worden en voeg deze dan ook toe aan het water. Breng het water aan de kook, zet dan het vuur uit en zet opzij.

Hak ondertussen de kemirie (of kemiri) noten fijn en rooster deze in een droge bakpan tot deze bruin zijn geworden.

Pel de ui en knoflooktenen, snijd deze grof en voeg deze samen met de kurkuma, gemalen koriander, laos, palmsuiker en geroosterde kemirie (of kemiri) noten toe aan de vijzel. Stamp tot er een pasta is ontstaan. Verwijder de citroengras en limoenblaadjes uit het water zodra de rijst een half uur gestoomd heeft.

Schep de rijst in de middelgrote kom en schenk het smaakvolle water erover. Dek af met huishoudfolie en wacht tot het water volledig is opgenomen.

Lemper met gehakt
Lemper met gehakt

Lemper met gehakt afmaken – 1 uur

Plaats de rijst opnieuw in het vergiet en stoom de rijst dan nogmaals een half uur en zet de rijst opzij om af te koelen.

Verhit een beetje olie in de bakpan en bak hierin het ui mengsel uit de vijzel enkele minuten. Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul.  Breng op smaak met zout en laat ook de vulling afkoelen voor je kan gaan rollen.

Om te rollen met kleefrijst, kun je het beste handschoenen aan doen of maak je handen nat. Leg een stuk huishoudfolie op je aanrecht en verdeel hier een handvol kleefrijst op.

Lemper met gehakt maken
Lemper met gehakt maken

Druk het goed plat, zodat er een rechthoek ontstaat. Leg een streep van de gehakt vulling in het midden en rol de kleefrijst dicht, probeer dit zo strak mogelijk te doen.

Dit kun je ook doen door bijvoorbeeld een sushi matje te gebruiken, of rol de kleefrijst goed op door de zijkanten van de folie vast te pakken terwijl je de rol over je aanrecht 'rolt'. Eet smakelijk!

Tips!

Kun je lemper opwarmen?

Je kunt lemper eventueel opwarmen in de magnetron, maar het lekkerste is deze kort te stomen als je ze graag warm wilt eten. Verwarm de lemper in de folie.

Is het lemper of lumpur?

Je schrijft lemper, maar je spreekt het uit als lumpur.

Wat vind je van dit recept?

18 waarderingen
😍
18
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Lemper met gehakt"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.