HP saus
😍 10Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

HP saus

Hp saus wordt ook wel bruine saus (brown sauce) genoemd en is de Britse tegenhanger van ketchup. Een heerlijke saus voor bij spek, worstjes of bij de BBQ.

1 uur 20 minuten
8 personen
HP saus ingrediënten
Recept hp saus

Ingrediënten

8 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 17-01-2023, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
1 uur
Totale tijd
1 uur 20 minuten

Voorbereiding – 20 minuten + wachttijd

Was de tomaten en snijd deze in stukjes, het is niet nodig om het harde deel te verwijderen. Plaats de stukjes tomaat in een kom en bestrooi deze met een flinke snuf zout. Laat de tomaat een uur staan op kamertemperatuur.

Pel ondertussen de rode ui, knoflookteen en gember. Snijd deze fijn, dit hoeft niet heel netjes omdat we de saus gaan pureren.

Verwijder de pitten van de dadels en snijd deze in stukjes. 

Gebruik een vijzel om de kruidnagel en mosterdzaadjes fijn te maken en zet opzij.

Zelf HP saus maken
Zelf HP saus maken

De HP saus afmaken – 1 uur

Giet na een uur de tomaten door een zeef om het zoute vocht dat is vrijgekomen te verwijderen.

Plaats de tomaten samen met rode ui, knoflook, gember, dadels, 200 ml appelsap, 25 ml tamarinde, 50 ml appelazijn en 1 eetlepel stroop in een sauspan.

Schil de halve appel, verwijder het klokhuis, snijd in stukjes en voeg deze nu ook toe. Laat het geheel 5 minuten koken op hoog vuur.

Zet het vuur laag en laat ongeveer een half uur zachtjes koken tot alle ingrediënten zacht zijn geworden.

Gebruik een staafmixer om de ingrediënten te pureren, zorg dat de saus zo glad mogelijk zal zijn.

Voeg de gemalen kruiden toe en laat nogmaals zachtjes koken tot de gewenste dikte. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen en houd in gedachte dat de saus iets dikker zal zijn na het afkoelen. De saus is goed als deze de dikte van ketchup heeft. 

Breng de saus op smaak met zout en eventueel meer kruiden of tamarinde pasta. Geniet ervan!

Tips!

Wat is HP saus?

HP saus - HP sauce - wordt ook wel ‘brown sauce’ genoemd en is een typische Britse saus. Het is de tegenhanger van ketchup en past klassiek het beste bij spek of worst.

HP staat voor Houses of Parliaments, de saus komt uit 1895 en het verhaal van de oorsprong van de naam gaat dat deze saus in het restaurant van ‘the houses of parliaments’ in Londen werd geserveerd. 

Hoe lang kan ik HP saus bewaren?

Je kunt de saus in een steriele pot of fles enkele weken in de koelkast bewaren.

Kan ik ook tomaten uit blik gebruiken?

Je kunt eventueel ook tomaten uit blik gebruiken, je hoeft deze dan niet te bestrooien met zout om het vocht te onttrekken.

Wat vind je van dit recept?

10 waarderingen
😍
10
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "HP saus"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.