Meiknol
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over meiknol

Het meiknolletje is in Nederland niet heel erg populair en dat is zonde, want deze kleine roze en witte rapen zijn ontzettend smaakvol.

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 12-12-2022.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-12-2022

Inhoudsopgave

De meiknol is lekker om geroosterd, gekookt of rauw te eten. Rauw hebben ze een milde iets scherpe smaak, naarmate ze worden gekookt worden ze minder scherp.

Het blad van de meiknol wordt ook wel raapstelen genoemd en kun je ook eten als ze mooi groen en vers zijn.

De gezondheidsvoordelen van meiknol

Meiknolletjes zijn rijk aan water en lager in koolhydraten en eiwitten dan de meeste groenten. De meiraap is laag in calorieën.

De meiknol is een goede bron van vitamine C en dankzij dit hoge gehalte helft het om ijzer uit andere voedingsmiddelen beter op te nemen.

Wanneer is meiknol verkrijgbaar?

Meiknolletjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar het seizoen loopt van oktober tot mei.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X
X
X
X
X

Hoe kun je meiknol het beste bewaren?

De knollen kunnen enkele weken in een koele kelder of in de groentelade van de koelkast bewaard worden. Haal dan wel het blad eraf, dit zal namelijk wel al na enkele dagen verwelken.

Hoe langer je de meiknol zal bewaren, hoe vezeliger hij zal worden.

Hoe kies je de juiste meiknol?

Kies een stevige meiknol zonder beschadigingen. De geur moet neutraal zijn, als deze scherp ruikt wijst dit erop dat de meiknol al ouder is.

Hoe kleiner de meiknol is, hoe smaakvollen deze zal zijn. Grote knollen zijn vezeliger en soms kunnen ze zelfs hol zijn.

Soorten meiknol

Meiknolletjes worden ook wel meiraapjes of knolrapen genoemd, maar hiermee wordt dezelfde soort knol bedoeld.

Er zijn echter wel verschillende soorten meiknol, waaronder de ronde meiraap, de platte witte meiraap, langwerpige meiraapjes, de sneeuwbal en nog veel meer.

Voedingswaarde
Per meiknol (150 gram)
Energiewaarde
42 kcal
Vet
0,2 gram
Voedingsvezels
2,7 gram
Eiwitten
1,4 gram plantaardig
Koolhydraten
9,6 gram
Natrium/zout
0,025 gram zout

Tips!

Hoe smaakt meiknol?

Rauw heeft meiknol een redelijk scherpe smaak, vergelijkbaar met radijs. Na het koken worden ze milder en zoeter.

Wat zijn andere namen voor meiknol?

Meiknol, meiraap of knolraap wordt ook wel liefkozend meiknolletjes of meiraapjes genoemd vanwege hun kleine formaat. De Franse naam navet wordt soms ook wel eens gebruikt.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Meiknol"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met meiknol

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.