Maïs
😍 1Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over maïs

Mais heeft een laag vetgehalte en zit bomvol antioxidanten. Een goede reden om vaker mais te eten. Wist je dat er ook paarse mais bestaat?

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 12-07-2022.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-07-2022

Inhoudsopgave

In Amerika kun je in het seizoen op veel plekken langs de weg zelfs maiskolven kopen, terwijl de verse maiskolven in Nederland minder goed verkrijgbaar zijn.

De gezondheidsvoordelen van mais

Mais is rijk aan koolhydraten, in de vorm van zetmeel. Hierdoor is mais een goede vorm van energie voor onze spieren en hersenen.

Mais bevat ook veel vezels, welke zorgen voor een goede spijsvertering. 

Mais bevat weinig vet, maar wel veel antioxidanten die zorgen voor een goede gezondheid van onze ogen.

Wanneer is mais verkrijgbaar?

Verse mais is in augustus en september verkrijgbaar. Mais uit blik, gedroogde mais of gevacumeerde mais is het hele jaar door verkrijgbaar.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X

Hoe kun je mais het beste bewaren?

Verse maiskolven kun je het beste met blad in de groentelade van de koelkast bewaren. Ze zijn dan ongeveer een week houdbaar.

Hoe kies je de juiste mais?

Bij het kopen van verse maiskolven let je als eerste op het blad. De bladeren moeten groen en glad zijn en de maiskorrels mogen niet doorschijnen.

Daarnaast moeten de maiskorrels rond en glad zijn, dus niet bruin of deels gedroogd.

Soorten mais

Er bestaan meer dan 300 soorten mais, de belangrijkste 3 groepen:

  • Zoete mais, deze kunnen geel, wit, paars, donkerrood, blauw, zwart of tweekleurig (geel en wit) zijn.
  • Graanmais, deze hebben donkergele harde korrels. Deze worden gebruikt om o..a. griesmeel, maismeel, maizena en cornflakes van te maken.
  • Popcornmais, deze hebben kleine korrels.

Voedingswaarde
Per 100 gram
Energiewaarde
312 kJ
74 kcal
Vet
1,4 gram
Voedingsvezels
2,5 gram
Eiwitten
1 gram plantaardig
Vitamines
Vitamine B1 0,12 mg
Vitamine B12 0,00 µg
Vitamine B2 0,07 mg
Vitamine B6 0,100 mg
Vitamine C 7 mg
Vitamine D 0,0 µg
Vitamine E 0,9 mg
Koolhydraten
11,6 gram
Natrium/zout
0,001 gram natrium
0,003 gram zout

Tips!

Is mais gezond?

De antioxidanten en vezels in mais maken dit voornamelijk een gezonde keuze.

Hoe lang mais koken?

Een maiskolf kun je in zijn geheel, zonder blad, gaar koken in ruim kokend water met zout. Dit zal ongeveer 15 tot 20 minuten duren, afhankelijk van het formaat van de maiskolf.

Is mais groente?

Maïs wordt wel gegeten als een groentesoort, maar dit is het niet. Mais is namelijk geen groente of fruit maar een graangewas.

Wat vind je van deze kookgids?

1 waardering
😍
1
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Maïs"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met maïs

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.