Kruidenkennis: Hoe wordt kurkuma gebruikt in de keuken?
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Kruidenkennis: Hoe wordt kurkuma gebruikt in de keuken?

Kurkuma is een zeer veelzijdig ingrediënt dat smaak en voeding kan toevoegen aan vrijwel elk gerecht, deze wortelgroente kan ontstekingen in het hele lichaam helpen verminderen.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 27-07-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 27-07-2023

Kurkuma is een heldergele wortelgroente die in verschillende gerechten over de hele wereld wordt gebruikt. Het heeft een subtiele smaak en een aards aroma dat de smaak van tal van gerechten verbetert. Hier zijn enkele manieren om kurkuma te gebruiken bij het koken om de meest fascinerende smaken echt tot hun recht te laten komen!

In het kort: Wat is kurkuma?

Kurkuma, ook wel bekend als het gele goud of het Indiase saffraan, is een heldergele wortelgroente die veel wordt gebruikt in de Indiase en Zuidoost-Aziatische keuken. Het kan echter ook in andere gerechten worden gebruikt, zoals soepen, stoofschotels, salades en warme drankjes. Zo kun je bijvoorbeeld een Detox thee kopen bij de Theebaron, met onder andere gember, zoethout en kurkuma! 
De vele toepassingen van kurkuma maakt het een veelzijdig ingrediënt dat een vleugje kleur en smaak aan diverse gerechten kan toevoegen. En hoe kun je deze smaak eigenlijk herkennen? Kurkuma heeft een milde, licht bittere smaak en een aards aroma dat men vaak doet denken aan zwarte peper en gember.

Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Naast de aromatische smaak heeft kurkuma veel voordelen voor de gezondheid. Kurkuma bevat verbindingen genaamd curcumine, waarvan gezegd wordt dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat het eten van curcumine de bloedsuikerspiegel kan verlagen, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes type 2. Tot slot zijn wortelgroenten rijk aan antioxidanten, die beschermen tegen schade aan cellen door vrije radicalen. 

Hoe gebruik je kurkuma

Als je wilt beginnen met het toevoegen van een kleine hoeveelheid kurkumapoeder aan je maaltijden, kies dan voor een 1/4 tot 1 theelepel, afhankelijk van je voorkeur. Je kunt verse kurkuma kopen en het in gerechten wrijven voor de smaak, of er een pasta van maken en het toevoegen aan sauzen en dressings. Wees wel voorzichtig, want de felle kleur van kurkuma kan alles snel geel kleuren en andere smaken overheersen! 

Samengevat

Kurkuma is een zeer veelzijdig ingrediënt dat smaak en voeding kan toevoegen aan vrijwel elk gerecht, ongeacht het land van herkomst! Van gebraden vlees tot soepen en frietjes, deze wortelgroente voegt een unieke smaak en gezonde ingrediënten toe die ontstekingen in het hele lichaam helpen te verminderen. Dus de volgende keer als je zin hebt in een kleurrijke maaltijd, voeg dan zeker kurkuma toe!

Meer weten over gezonde kruiden en specerijen? Je kunt eenvoudig online kruiden kopen bij de Kruidenbaron, waar je alles vindt wat je nodig hebt om kleur, geur en smaak aan je gerechten toe te voegen. Naast lekkere kruiden en specerijen vind je er ook thee, koffie, noten, voedingssupplementen en praktische accessoires! 

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Kruidenkennis: Hoe wordt kurkuma gebruikt in de keuken?"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.