Dit is hoe je ook deze winter het maximale uit je BBQ haalt
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Dit is hoe je ook deze winter het maximale uit je BBQ haalt

Barbecueën is een kunst, maar er zijn bepaalde gerechten die zelfs een beginnende grillmeester kan perfectioneren. Hier zijn enkele no-brainers die elke keer weer een hit zijn.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 16-10-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 16-10-2023

Ah, de barbecue: een ritueel waarbij vuur en rook samenkomen om gewone ingrediënten om te toveren tot culinaire meesterwerken. Maar, hoe breng je nu die magie naar je bord als de wintermaanden aanbreken? 

Het is lang niet meer zo lekker om urenlang buiten te staan maar je wilt toch nog wel wat lekkere gerechten op tafel kunnen zetten van je geliefde barbecue. Om je een handje te helpen, hebben we wat inspiratie en een wel heel lekker recept voor spareribs van de BBQ voor je klaargezet.

No-brainers voor op de BBQ

Barbecueën is een kunst, maar er zijn bepaalde gerechten die zelfs een beginnende grillmeester kan perfectioneren. Sommige ingrediënten zijn zo gemaakt voor de grill dat het bijna onmogelijk is om ze te verpesten. Hier zijn enkele no-brainers die elke keer weer een hit zijn:

  • Biefstuk à la Flambeau: Begin met een sappige entrecote of rib-eye. Zorg ervoor dat je BBQ gloeiend heet is. Smeer je biefstuk licht in met olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper. Plaats hem direct boven de kolen voor een knapperig korstje. Draai na een paar minuten om voor dezelfde knapperigheid aan de andere kant. Verplaats daarna de biefstuk naar een koeler gedeelte van de grill om verder te garen naar wens. Laat even rusten voor het aansnijden.
  • Gegrilde Groenten: Neem kleurrijke groenten zoals paprika's, courgette, en aubergine. Snijd ze in plakken of repen, bestrijk met een mengsel van olijfolie, knoflook, rozemarijn en zout. Gril ze direct boven de kolen totdat ze tekenen van grillstrepen vertonen. Voilà, een magisch bijgerecht!
  • Zalige Zalmfilet: Smeer je zalmfilet in met een mengsel van citroensap, dille, zout en een beetje olijfolie. Plaats de zalm met de huid naar beneden op een medium-hete grill. Laat de huid knapperig worden en draai dan pas om. Perfectie uit de zee in slechts enkele minuten!
  • Marinades: Een goede marinade kan een gerecht transformeren. Combineer bijvoorbeeld sojasaus, honing, knoflook, gember en citroensap voor een Aziatische twist. Marineer kip of varkensvlees gedurende een paar uur, en laat de grill vervolgens zijn magische werk doen.
  • Maïsbrood: Meng je favoriete maïsbroodmix volgens de instructies en voeg gehakte jalapeño's toe voor een beetje pit. Giet het mengsel in een gietijzeren pan en plaats deze op een indirect verwarmde grill. Sluit het deksel en bak totdat een prikker er schoon uitkomt. Een betoverende twist op een klassieker!
  • Gegrild fruit: Snijd fruit zoals perziken, ananas of vijgen doormidden. Bestrijk licht met honing en plaats ze direct boven de kolen. Grill tot ze karamelliseren. Serveer met een bolletje ijs voor een hemels dessert.

Recept: spareribs van de Kamado BBQ

Ingrediënten:

  • 1 rack spareribs
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Je favoriete dry rub kruidenmengsel
  • Barbecuesaus naar keuze

Voorbereiding:

  • Verwijder het vlies aan de achterkant van de spareribs voor een betere smaakopname en malsheid.
  • Wrijf de spareribs in met olijfolie en bestrooi ze royaal met je dry rub.

Bereidingswijze op de Kamado BBQ:

  1. Verwarm je Kamado BBQ voor op een indirecte warmte van ongeveer 110°C.
  2. Plaats de spareribs op het rooster, weg van de directe hitte.
  3. Sluit het deksel en rook de spareribs ongeveer 3-4 uur, of tot ze zacht en sappig zijn.
  4. Bestrijk in het laatste half uur de spareribs met je favoriete barbecuesaus voor een smeuïge finish.
  5. De spareribs zijn klaar als het vlees gemakkelijk van het bot loskomt.

Tip: Voor een extra rokerige smaak, voeg rookhout toe aan je Kamado BBQ tijdens het roken. Geniet van je heerlijk geroosterde spareribs!

Waarom jij ook een Kamado nodig hebt

Dit type barbecue, oorspronkelijk geïnspireerd op oude kleiovens uit Japan, heeft enkele specifieke voordelen die het bijzonder geschikt maken voor het bereiden van sappige en smaakvolle spareribs. De Kamado BBQ namelijk is vervaardigd uit dik keramisch materiaal.

In tegenstelling tot metalen barbecues, die vaak hete en koude zones hebben, zorgt de Kamado voor een constante temperatuur tijdens het grillen. Deze consistentie betekent dat de spareribs gelijkmatig garen, zonder uit te drogen. Bovendien is het kegelvormige ontwerp van de Kamado erop gericht om vocht vast te houden, waardoor je vlees heerlijk mals en sappig blijft.

Bij het toevoegen van rookhout aan je Kamado BBQ, zoals hickory of appelhout, worden de spareribs doordrenkt met een diepe, rokerige smaak die je met andere barbecues moeilijk kunt evenaren. Deze combinatie van langzaam roken en het vasthouden van vocht zorgt voor spareribs die zowel smaakvol als mals zijn.

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Dit is hoe je ook deze winter het maximale uit je BBQ haalt"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.