Beginnersguide: Sushi eten in Amsterdam
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Beginnersguide: Sushi eten in Amsterdam

Sushi wordt bereid met een handjevol ingrediënten, maar de combinatie van smaken en texturen zijn oneindig. Bij sommige sushi zit de rijst binnen in het rolletje, bij andere juist aan de buitenkant.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 12-10-2023.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-10-2023

Sushi: of je houdt ervan of je vindt het helemaal niks. Ben jij nog niet zo bekend met sushi en ga je voor het eerst sushi eten in Amsterdam? Dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel vertellen we je alles over de populaire Japanse delicatesse: van de ingrediënten en soorten tot handige eet-tips!

Waar komt sushi vandaan?

Ga je sushi eten in Amsterdam? Dan wil je vast weten waar het gerecht vandaan komt. Velen denken dat sushi typisch Japans is, maar dit is niet helemaal waar. Sushi vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. Hier werd langs de Mekong-rivier, ongeveer tweeduizend jaar geleden, rijst gebruikt om de gevangen vis in te bewaren. De vis fermenteerde in de gekookte rijst en was op die manier tot wel een jaar lang houdbaar. In tegenstelling tot moderne sushi werd de rijst weggegooid en enkel de vis gegeten.

Later verspreidde deze methode zich naar andere landen, waaronder naar Japan. In de zestiende eeuw gooiden de Japanners de rijst niet meer weg, maar werd het onderdeel van het gerecht zelf. In de negentiende eeuw begon sushi te lijken op de sushi zoals we ‘m vandaag kennen. Er werden groenten en andere zeevruchten toegevoegd waardoor er verschillende soorten ontstonden. Toch kwamen de populaire rolletjes pas rond 1950 naar het Westen. En wat zijn we daar nu blij mee. ;)

Wat zijn de basisingrediënten van sushi?

Sushi wordt bereid met een handjevol ingrediënten, maar de combinatie van smaken en texturen zijn oneindig. Rijst is de basis van de verschillende hapjes. Wist je dat daar ook de naam sushi van is afgeleid? Sushi betekent namelijk 'azijn rijst'. Bij sommige sushi zit de rijst binnen in het rolletje, bij andere juist aan de buitenkant. Naast rijst bevat de meeste sushi vis, zoals zalm, tonijn of krab, maar er wordt ook sushi gemaakt met bijvoorbeeld groenten, vlees, gevogelte of ei. Om de sushirollen te omwikkelen, worden velletjes zeewier gebruikt.

Sushi eten in Amsterdam: dit zijn de soorten

Oké, nu je de basiskennis van sushi hebt, is het tijd om het over de verschillende soorten sushi te hebben. Zo heb je al een idee wat je straks kunt bestellen als je gaat sushi eten in Amsterdam. Dit zijn de vijf belangrijkste gerechten:

Nigiri: Deze sushi bestaat uit een stukje vis dat op een bedje van rijst is gelegd.
Sashimi: Dit is rauwe vis of schaaldieren zonder rijst.
Maki: Dit zijn rolletjes die bestaan uit rijst, één ander ingrediënt (bijvoorbeeld vis of groente) en zeewier.
Uramaki: Ook wel bekend als ‘binnenstebuiten sushi’. De rijst zit aan de buitenkant en het zeewier en de overige ingrediënten aan de binnenkant.
Temaki: Dit is een puntzakje van zeewier, gevuld met allerlei ingrediënten.

Tips: stokjes en bijgerechten bij sushi eten in Amsterdam

Dan wat handige tips voordat je gaat sushi eten in Amsterdam. Sushi is echt vingervoedsel: het wordt traditioneel gegeten met de hand. Je kunt ook stokjes gebruiken - hiervoor bestaan handige video’s op YouTube - maar bestek is een echte no-go. De vuistregel is daarbij dat je sushi altijd in één hap opeet, je snijdt het nooit doormidden. Om de smaakbeleving te vergroten, eet je de vis in een bepaalde volgorde, namelijk van wit naar rood en van lichtere vis naar vettere vis.

Qua bijgerechten wordt sushi normaal gesproken geserveerd met wasabi, gember en sojasaus. Neem niet te veel gember en wasabi; dit kan namelijk best scherp zijn. Sojasaus heeft juist een zoute smaak en is top om te combineren met je sushi.

Hopelijk heb je nu een beter beeld van sushi. Wil je het een keer uitproberen? Schuif dan bij een goed restaurant aan als je gaat sushi eten in Amsterdam. Zo heb je gegarandeerd de beste sushi en een ultieme smaakbeleving!

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Beginnersguide: Sushi eten in Amsterdam"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.