• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

ohmydish.nl

Recepten en gerechten


  • Home
  • 🎄Kerstrecepten 2019 🎅🏻
  • Menugang ▾
    • Voorafjes
    • Tussengerecht
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Toetjes
    • Drankjes
  • Thema ▾
    • Barbecue recepten
    • Brood recepten
    • High tea recepten
    • Ijsrecepten
    • Kerstrecepten
    • Kiprecepten
    • Ovenschotels
    • Paasrecepten
    • Pasta recepten
    • Pizza recepten
    • Quiche recepten
    • Salades
    • Sauzen
    • Slowcooker recepten
    • Snacks
    • Soep recepten
    • Taart en cake
    • Tapas
    • Valentijnsdag
    • Vegetarische recepten
    • Visrecepten
    • Wildrecepten
    • Wokrecepten
  • Kennisbank voor koken ▾
    • Basisrecepten
    • Keukenmateriaal
    • Kooktermen
    • Kruiden en specerijen
    • Vraag & antwoord
  • Blog
  • Recepten index ▾
    • Nieuwste recepten
    • Moestuin
    • Inmaken
  • Over ons
Zelf dulce de leche maken

Zelf dulce de leche maken

21 december 2016 door ohmydish Reageer

Tegenwoordig zie je steeds vaker recepten waar gebruik gemaakt wordt van dulce de leche. Wat is het eigenlijk en waar komt het oorspronkelijk vandaan?

Oorspronkelijk komt deze ‘melkzoet‘ uit Argentinië. Het is maar goed ook dat deze overheerlijke karamel-achtige lekkernij ook zijn weg naar Nederland heeft gevonden. Het is namelijk nog veel zoeter, zachter en voller van smaak dan de karamel die wij kennen. Het wordt gemaakt door gezoete gecondenseerde melk te verwarmen. Dit is koemelk waar het vocht aan onttrokken wordt.

 Hoe maak je dulce de leche?

Er zijn vele manieren om de gecondenseerde melk te verwarmen, sommige doen het in een pannetje en blijven dan regelmatig roeren. Anderen verwarmen het bain-marie, maar ik ga voor de meest makkelijke manier. Namelijk de gesloten blikjes zachtjes koken in een pan met ruim water, zorg er dan wel voor dat de blikjes voortdurend onder water staan.

Over de kooktijd zijn ook veel verschillende meningen. Ik laat het altijd 3 uur zachtjes koken, omdat ik de kleur en de smaak dan het mooiste vind.

Je hoeft niet bang te zijn dat het blikje zal ontploffen. Waar dit fabeltje vandaan komt, is mij een raadsel. In alle professionele keukens waar ik heb gewerkt, en alle koks die ik ken die het met regelmaat maken, is er nog geen enkel blikje ontploft.

Hoe ontstaat die mooie bruine kleur?

Ik vind het altijd leuk om anderen te leren waarom bepaalde reacties ontstaan in de keuken. Koken heeft immers vaak iets weg van scheikunde, zoals het simpele voorbeeld dat water en olie niet mengen.

Het bruin kleuren van de melk, maar bijvoorbeeld ook van vlees tijdens het bakken, heet de Maillaird reactie. Simpel gezegd zijn dit allerlei ingewikkelde reacties die ontstaan door de verhitting. Het is een vorm van niet-enzymmatige bruinkleuring, interessant he? De Maillard reactie heeft te maken met een hele hoop factoren, zoals bijvoorbeeld de temperatuur en het aanwezig zijn van suikers, water, zuren en meer.

En dan?

En dan is na 3 uur je dulce de leche klaar, wacht nog wel ongeveer een half uurtje met open maken. Je kunt het gebruiken in de koffie, op je brood, maar ook ter versiering van allerlei taarten en dessert. Maak er eens ijs van, of een heerlijk lopend klein taartje.

Ook lekker!

Zelf dulce de leche maken Ohmydish dulce de leche, dulce de leche recept, hoe maak je dulce de leche Basisrecepten, Blog Zelf dulce de leche makenZelf dulce de leche maken
0 0

Bekijk ook eens:

Geen gerelateerde recepten gevonden.

Categorie: Basisrecepten, Blog Tags: dulce de leche, dulce de leche recept, hoe maak je dulce de leche

Over ohmydish

Veronique is een chef en Marco is een programmeur. Samen zijn wij Ohmydish in 2014 begonnen en plaatsen 5 x per week een nieuw recept. Onze recepten zijn niet specifiek gezond, vegan, makkelijk of goedkoop maar zijn allemaal met liefde en passie gemaakt. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Primaire Sidebar

Veronique van Ohmydish Hoi! Ik ben Véronique, woon in Zuid-Frankrijk, passie voor koken, het Franse leven, delen van recepten en onze drie honden! Meer over mij / ons

Receptenteller

Er zijn al: 1336 recepten geplaatst!

Nieuwsbrief

Wil je net zoals 11.115 anderen 2 x per maand recepten in je inbox?

Archief bekijken

Instagram post 2192062831578616349_1458032450 Fijne Sinterklaas!⁠⠀
⁠⠀
Op het laatste moment nog even wat lekkere kruidnoten bakken? Ga dan naar ohmydish.nl en zoek op -- kruidnoten -- voor het recept. Daar vindt je trouwens ook het recept van de echte pepernoten, die anijsachtige zachtere staafjes inderdaad. #ohmydish #recept #kruidnoten #pepernoten #sinterklaas #sint #bakken
Instagram post 2191370908706565833_1458032450 RISOTTO - Ik heb nog een doordeweekse maaltijd voor jullie. Een heerlijke risotto met kip en de Chinese kool die ik laatst uit mijn moestuin had gehaald. Ben jij een risotto liefhebber? Of heb je liever een ander soort rijst? Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- risotto met kip en chinese kool -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #recept #risotto #doordeweeks #groente #groentenuiteigentuin #moestuin #versegroenten #spekjes #kip #rijst #instafood #champignons
Instagram post 2190610083930803596_1458032450 ZIGEUNERSAUS - Nog even een 'gewoon' receptje, voor ook hier de kerstrecepten los gaan barsten. Een ouderwets heerlijke saus, het lekkerste bij een schnitzel. Waar eet jij deze heerlijke saus met o.a. paprika en champignons het liefste bij? Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- zigeunersaus -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #saus #recept #groenten #paprika #paprikauiteigentuin #moestuinpaprika #champignons #schnitzel #groentesaus
Instagram post 2189854881938174756_1458032450 Goedemorgen! Begin de week goed met een zelfgemaakte kruidkoek. Of peperkoek. Of ontbijtkoek. Ik zeg zelf eigenlijk altijd peperkoek, en jij? Anyhow, super makkelijk en lekker om zelf te maken! Ga naar ohmydish.nl voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #recept #kruidkoek #peperkoek #ontbijtkoek #speculaaskruiden #koekkruiden #kruidig #ontbijt
Instagram post 2189210669702848597_1458032450 Ben jij een soepliefhebber? Ik wel, ben echt een soepmens! Blijkbaar precies zoals mijn opa, die at elke dag soep gemaakt door mijn oma. 
Dus vandaag op #zondagbakdag eens geen baksel, die deelde ik al genoeg in mijn stories. 
Deze bloemkoolsoep is extra lekker omdat de bloemkool eerst geroosterd is. Met zachte kaas, nog lekkerder dus! Ideetje voor de lunch zometeen? Ga naar ohmydish.nl en zoek op — bloemkoolsoep — voor het recept. #ohmydish #recept #soep #bloemkool #bloemkoolsoep #soepliefhebber #soepmens #geroosterd #weekend
Instagram post 2187729294420235344_1458032450 Taaitaai hoort bij Sinterklaas, hou jij ervan? Heb jij deze mannetjes al eens zelf gebakken? Ga naar ohmydish.nl en zoek op — taaitaai — voor het recept. #ohmydish #recept #bakken #taaitaai #koekjes #sint #sinterklaas #feestdagen
Instagram post 2187026755487231236_1458032450 Weet je nog dat we laatst stroomstoring hadden (door de storm Amélie)? Toen had ik de avond ervoor deze curry in de marinade gezet. Maar door de stroomstoring kon ik er geen foto's van maken. Dus ik heb 'm opnieuw gemaakt en staat nu online! Zó lekker met al die kruiden! Ga naar ohmydish.nl en zoek op -- buikspek curry -- voor het recept of via de link in mijn profiel. #ohmydish #recept #curry #buikspek #spek #kruiden #kruidigecurry #stroomstoring #stroomstoringcurry

Footer

Recepten moeilijkheid

Makkelijk | Gemiddeld | Matig | Moeilijk

Kennisbank voor koken

Overzicht | Basisrecepten | Kooktermen | Keukenmaterialen | Kruiden & specerijen | Vraag en antwoord

Ohmydish netwerk

Ohmydish.nl | Ohmydish.com | Ohmydish.fr |
Neem contact met ons op

Recepten thema’s

Barbecue recepten | Brood recepten | High tea recepten | Ijsrecepten | Kerstrecepten | Kiprecepten | Ovenschotels | Paasrecepten | Pasta recepten | Pizza recepten | Quiche recepten | Saus recepten | Slowcooker recepten | Soep recepten | Tapas recepten | Valentijnsdag | Vegetarische recepten | Visrecepten | Wildrecepten | Wokrecepten

Recepten per seizoen

Lente recepten | Zomer recepten | Herfst recepten | Winter recepten | Alle recepten | Nieuwste recepten

Keukens

Afrikaans | Amerikaans | Arabisch | Argentijns | Australisch | Aziatisch | Balkan | Belgisch | Brits | Caribisch | Chinees | Cubaans | Duits | Egyptisch | Engels | Europees | Frans | Grieks | Hawaiiaans | Hongaars | Iers | Indiaas | Indonesisch | Iraans | Irakees | Israelisch | Italiaans | Japans | Kantonees | Koreaans | Libanees | Maleisisch | Marokkaans | Mexicaans | Nederlands | Oekraïeens | Perzisch | Philipijns | Portugees | Roemeens | Russisch | Schots | Spaans | Surinaams | Thais | Tunesisch | Turks | Venezolaans | Vietnamees | Wereld | Zweeds | Zwitsers

Type- en spelfouten voorbehouden. Copyright © 2014 - 2019 · Ohmydish

2 x per maand recepten in je inbox?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang 2 x per maand onze nieuwste recepten, helemaal gratis!