Wat is koosjer zout?

Waarvoor gebruik je koosjer zout en wat is het precies?

Wat is koosjer zout?

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen in een recept: koosjer zout. Ook wel ‘kosher salt’ of ‘kosher zout’ genoemd, maar wat is het nou precies? In kookprogramma's uit Amerika en in veel Engelstalige recepten zie je dat er gebruik wordt gemaakt van koosjer zout. Of het nou is voor het op smaak brengen van een soep, het zouten van een stuk vis of gebruik in een saus.

Koosjer zout is een grof zout dat van origine gebruikt wordt bij de koosjere slacht. Met behulp van dit zout zou bloed worden onttrokken aan het vlees, aangezien bloed niet koosjer is.

Ter verduidelijking: het zout zelf is niet koosjer en er wordt niet extra's toegevoegd aan het zout. Koosjer zout heeft een hele zuivere smaak, daarbij is het ook nog eens goedkoop.

Koosjes zout bestaat uit grote zoutkristallen, maar dit kan verschillen van merk tot merk. Over het algemeen gebruik je minder koosjer zout dan gewoon keukenzout.

Let op: koosjer zout is vele malen zouter dan gewoon keukenzout. Vervang dus niet 1:1 keukenzout door koosjer zout, je hebt dan grote kans dat je gerecht veel zouter wordt dan je graag wil hebben.

Wat is het verschil tussen koosjer zout en zeezout?

Zeezout komt uit zeewater, doordat het water verdampt is er vrijwel geen bewerking nodig. Zeezout is vrij rauw en bevat onder andere zeemineralen die gezond voor je kunnen zijn.

Tijdens het koken verliest zeezout zijn smaak, daarom wordt zeezout vooral gebruikt om over snacks of hapjes te strooien.

Koosjer zout kan uit zowel ondergrondse mijnen als uit zeewater worden gewonnen. Koosjer zout wordt wel bewerkt, bij sommige processen worden de zoutkristallen gegroeid onder atmosferische temperaturen (buitenlucht).

Maar het kan ook voorkomen dat de zoutkristallen worden aangemaakt door deze onder druk samen te drukken. Koosjer zout is veel lichter dan zeezout en het lost snel op.

Waarmee kan ik koosjer zout vervangen?

Door keukenzout, grof zout of himalayazout. Je kunt ongeveer 1 theelepel koosjer zout vervangen door ongeveer 1 ½ of 2 theelepels regulier zout, dit omdat koosjer zout veel zouter is.


Bekijk de orginele vraag via:
https://ohmydish.nl/vraag/wat-is-koosjer-zout


Bekijk hier alle kookvragen


Vond je het antwoord op deze vraag interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!
Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.