Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda?

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda?

Normale bakpoeder maakt onder andere CO2 aan op twee manieren: wanneer het nat is en wanneer het verhit wordt. De aangemaakte CO2 geeft het bakpoeder zijn `rijzend` effect. Baksoda (baking soda) maakt enkel CO2 aan wanneer deze nat is geworden.

Bakpoeder bestaat voor een groot deel uit baksoda in combinatie met zetmeel en citroen- of wijnsteenzuur. Baksoda is krachtiger om een deeg te laten rijzen dan bakpoeder, zo ongeveer 4 maal zo sterk.

Baksoda is hetzelfde als natriumbicarbonaat of zuiveringszout. Gebruik baksoda alleen als er een zuurhoudend ingrediënt in het mengsel zit, anders heeft het deeg geen kans van slagen en zul je een deeg dat een vieze nasmaak heeft overhouden. 

Bakpoeder
Zakjes met bakpoeder

Vervang in ieder geval in een recept bakpoeder niet zomaar met baksoda. Je kunt 1 lepel baksoda wel makkelijk vervangen door 2.5 lepel bakpoeder.

Baksoda kun je ook buiten de keuken om gebruiken voor bijvoorbeeld het schoonmaken van de badkamer en zelfs het ontstoppen van leidingwerk. Dit zal absoluut niet lukken met bakpoeder.


Bekijk de orginele vraag via:
https://ohmydish.nl/vraag/wat-is-het-verschil-tussen-bakpoeder-en-baksoda


Bekijk hier alle kookvragen


Vond je het antwoord op deze vraag interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!
Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.