Wat is een glutenallergie?

Wat is nou eigenlijk precies een glutenallergie en hoe herken ik de symptomen?

Wat is een glutenallergie?

Een glutenallergie is wanneer het lichaam overgevoelig raakt voor gluten, dit is een eiwit dat vooral in granen voorkomt. De darmen van iemand met een glutenallergie kunnen beschadigd raken.

Een andere benaming voor glutenallergie is ook coeliakie, dit is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het lichaam tegen het eigen immuunsysteem keert. Je lichaam maakt dan antistoffen aan tegen je eigen weefsels.

Bij een gezonde (dunne) darm zitten er aan de binnenkant darmplooien met daarop zogenoemde darmvlokken. Deze zorgen ervoor dat er een groot oppervlak beschikbaar is voor de voedselopname.

Dit is erg belangrijk voor de opname van belangrijke voedingsstoffen vanuit wat je eet en drinkt. Iemand met een glutenallergie (coeliakie) heeft een zeer grote kans een ontsteking te krijgen in het darmslijmvlies van de dunne darm.

Hierdoor raken de darmvlokken beschadigd. Als deze beschadigingen voor langere tijd door gaan dan zullen de voedingstoffen niet meer goed opgenomen worden.

Waar of niet waar

Een glutenintoleratie is exact hetzelfde als coeliakie.

Dit is niet waar. Een intolerantie houdt in dat je wel een beetje gluten kunt nuttigen. Iemand met coeliakie kan dit niet.

Gluten zitten alleen in granen

Niet helemaal waar. Al zitten de meeste gluten in granen zoals tarwe, rogge en gerst zijn er ook veel soorten granen die geen gluten bevatten. Kijk op de verpakking in de supermarkt om dit zeker te weten.

Glutengevoeligheid en glutensensitiviteit is hetzelfde

Dit is waar. Ook wel een non-coeliakie glutensensiviteit (NCGS) genoemd.

Glutenvrije recepten

Ben je op zoek naar lekkere glutenvrije recepten? Er zijn gelukkig heel veel lekkere gerechten die je prima kunt eten als je een glutenallergie hebt. Neem eens een kijkje in ons thema voor glutenvrije recepten.


Bekijk de orginele vraag via:
https://ohmydish.nl/vraag/wat-is-een-glutenallergie


Bekijk hier alle kookvragen


Vond je het antwoord op deze vraag interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!
Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.