Wat is de Maillard-reactie?

Wat is de Maillard-reactie?

De reden dat gebakken vlees zoveel lekkerder smaakt dan gekookt vlees heeft te maken van de zogenaamde Maillard-reactie. Deze reactie treedt op wanneer aminozuren reageren met koolhydraten. In veel producten komen (gereduceerde) suikers en aminozuren voor, tijdens het bakken komt deze reactie voor.

Een Maillard-reactie is een complexe serie van reacties tussen de aminozuren en suikers. Een mooi voorbeeld van een reactie is het karameliseren van suiker. Tijdens het proces worden er honderden verschillende smaakcomponenten gevormd, deze breken af en vormen op deze manier nieuwe smaken.

Zo heeft elk soort voedsel een andere (bij)smaak na de Maillard-reactie. Zo heeft het biefstukje op de foto hieronder zijn heerlijke smaken o.a. te danken aan deze reactie: 

Reebiefstuk met verse vijgen en kaneelschuim
Reebiefstuk met verse vijgen en kaneelschuim 

De Maillard reactie is vernoemd naar de Franse wetenschapper Louis Camille Maillard (1878-1936), die de reactie van aminozuren en koolhydraten bestudeerde in 1912. Dit onderzoek was een deel van zijn promotiestudie en is gepubliceerd in 1913. Bron: Food info

 Je kunt een uitgebreide uitleg over de Maillard-reactie vinden op de website food-info.net, een initatief van Wageningen Universiteit. Klik hier om het artikel te lezen.


Bekijk de orginele vraag via:
https://ohmydish.nl/vraag/wat-is-de-maillard-reactie


Bekijk hier alle kookvragen


Vond je het antwoord op deze vraag interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!← Vorige vraag
Waarom slaat bier dood?
Volgende vraag →
Hoe bewaar je het beste sla ?

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.